Annons
Nyheter

Riksdagen släpper på restriktionerna

Efter ett och ett halvt år släpper riksdagen på restriktionerna och tillåter 349 ledamöter i kammaren.
Politik • Publicerad 6 september 2021
Riksdagen tillåter nu 349 ledamöter i kammaren och det finns heller ingen rekommendation om munskydd. Arkivbild.
Riksdagen tillåter nu 349 ledamöter i kammaren och det finns heller ingen rekommendation om munskydd. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ända sedan den 16 mars 2020 har riksdagen varit begränsad på grund av pandemin. För att minska risken för smittspridning kom partiernas gruppledare och talmannen överens om att dra ned antalet ledamöter från 349 till 55 vid voteringar, ett antal som fortsatt skulle behålla mandatfördelningen i riksdagen.

Nu har gruppledarna och talmannen ingått en ny överenskommelse.

Annons

När politikhösten startar vid riksmötets öppnande den 14 september kommer 349 ledamöter att ta plats i kammaren, enligt riksdagsförvaltningen, och sedan återgår man till normalläge även vid debatter och omröstningar.

– Bakgrunden är utvecklingen i samhället när det gäller pandemin och vaccinationsläget, så bedömningen är att det är möjligt att lätta på restriktionerna i riksdagen på ett ansvarsfullt sätt, säger talman Andreas Norlén till TT.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande att så många som möjligt arbetar hemifrån. För allmänna sammankomster gäller ännu en begränsning på 300 personer inomhus.

"Balanserade åtgärder"

Rekommendationen om att bära munskydd inne i kammaren togs bort under försommaren.

Möjligheten att delta digitalt vid utskottsmöten finns dock fortfarande kvar, något som inte var tillåtet före pandemin. Det är också möjligt att utnyttja andra lokaler än utskottssalarna för kunna hålla avstånd vid fysiskt deltagande. Andreas Norlén tycker att man därmed lättar på restriktionerna på ett balanserat sätt.

Hur många av ledamöterna som är vaccinerade har riksdagsförvaltningen ingen kännedom om. Det finns heller ingen möjlighet att ställa krav på att de ska ha vaccinerat sig.

– Vi har inga formella möjligheter att ställa något sådant krav, ledamöterna är ju folkvalda och har rätt att delta i riksdagsarbetet oavsett om de vaccinerar sig eller inte. Men jag förutsätter att alla ledamöter vaccinerar sig, om det inte finns medicinska skäl, säger Andreas Norlén.

Han tillägger att "miniriksdagen" med 55 ledamöter var en långtgående åtgärd som bara bör finnas på plats om det är absolut nödvändigt.

– Det handlar om ledamöternas möjlighet att utöva ett uppdrag som de är valda till i demokratisk ordning av svenska folket, säger Norlén, som ändå tycker att riksdagen har kunnat fullfölja sitt uppdrag under pandemin.

FHM: Uppgång i höst

TT: Det finns viss osäkerhet kring smittspridningen och enligt Folkhälsomyndighetens scenarier går smittan upp under hösten. Finns det möjlighet att återinföra restriktioner?

Annons

– Det gör det alltid, men vi har samrått med Folkhälsomyndighetens generaldirektör och har gjort bedömningen att det här ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt.

TT: Finns det inte en risk att en återgång till ett normalläge sänder en signal om att det är över? Pandemin är ju inte över än.

– Därför är jag noga med att framhålla att det handlar om en balanserad och stegvis återgång, säger Norlén. Efter riksmötets öppnande säger vi att alla ledamöter kan delta i voteringar men vi behåller möjligheten att delta i utskotten digitalt och när man deltar fysiskt så ser vi till att ledamöterna kan hålla avstånd.

Riksmötets öppnande har också anpassats, bland annat har minglet och den stora konserten på kvällen strukits ur programmet.

Fakta: Miniriksdagen

Den 16 mars 2020 drogs antalet ledamöter i kammaren ned från 349 till 55.

Mandatfördelningen i kammaren innebar 16 ledamöter från Socialdemokraterna, 11 från Moderaterna, 10 från Sverigedemokraterna, 5 från Centerpartiet, 4 från Vänsterpartiet och 3 var för Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Den 14 september 2021 återgår riksdagen till normalläge.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons