Annons
Nyheter

Riksdagen vill inte sänka försörjningskrav

Riksdagen uppmanar regeringen att backa från sänkta försörjningskrav.
Sänkningen skulle göra det lättare att få stanna för unga med asylavslag som studerat på gymnasiet.
Politik • Publicerad 9 december 2020
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ska ge besked om lägre försörjningkrav för ensamkommand eunga som studerar på gymnasiet. Arkivbild
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ska ge besked om lägre försörjningkrav för ensamkommand eunga som studerar på gymnasiet. ArkivbildFoto: Amir Nabizadeh/TT

Med röstsiffrorna 30–23 beslutade riksdagen att uppmana regeringen att avstå från aviserade lättnad för ensamkommande som studerat på gymnasiet.

Uppmaningen gäller en förordning som skulle ha trätt i kraft den 3 december.

Annons

Regeringen fattar självt beslut om förordningar, men den har ändå avvaktat med att låta förordningen träda i kraft i väntat på riksdagens beslut.

Ett besked från regeringen om vad som nu händer väntas under eftermiddagen.

Förordningen skulle innebära att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. För närvarande är kravet två år.

Den nya tillfälliga gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 600 ensamkommande ungdomar, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.

Av dessa har 7 393 personer ansökt om förlängt tillstånd och 5 926 personer beviljats förlängda tillfälliga tillstånd för fortsatta studier.

72 personer har beviljats permanent uppehållstillstånd på grund av egen försörjning.

706 personer har fått avslag på sin förlängningsansökan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons