Nyheter

Ringhals 3 stoppad igen

Energi • Publicerad 6 januari 2022
Ringhals kärnkraftverk. Ringhals 3 längst till vänster. Arkivbild.
Ringhals kärnkraftverk. Ringhals 3 längst till vänster. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Kärnkraftsreaktor 3 på Ringhals utanför Varberg har stoppats igen, uppger SVT Halland.

Vad störningen, som inträffade kring 21.50 på torsdagen, beror på är oklart.

– Vi håller på och felsöker så jag kan inte uttala mig om orsaken i nuläget. Prognosen är att man ska återstarta igen lördag kväll, men det är högst preliminärt, säger Anna Collin på Ringhals pressjour, till TT.

Ringhals 3 stoppades också i onsdags kväll förra veckan. Orsaken lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes i lördags och reaktorn var tillbaka i full produktion i tisdags.

Fakta: Kärnkraftsreaktorer i Sverige

Sverige har sex reaktorer, på tre kärnkraftverk, kvar i drift:

Ringhals: Ringhals 3 och Ringhals 4,

Forsmark: Forsmark 1, 2 och 3.

Oskarshamn: Oskarshamn 3.

Tidigare svenska kärnreaktorer:

Ringhals 1 stängdes av den 31 december 2020, ett år efter Ringhals 2.

Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017 medan de båda reaktorerna i kärnkraftverket i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005.

R1, Sveriges första kärnreaktor, var en forskningsreaktor i berget under KTH i Stockholm. Startades 1954 och var i bruk till 1970.

Studsvik, nordost om Nyköping, har haft flera forskningsreaktorer i bruk från 1960 till 2005.

Ågestaverket söder om Stockholm var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Reaktorn var i bruk från 1963 till 1974. Demonteringen började dock först 2020 och väntas pågå till 2025.

Marvikenverket, på Vikbolandet öster om Norrköping, byggdes på 1960-talet men togs av bland annat säkerhetsskäl aldrig i drift som kärnkraftverk. Däremot kopplades turbinen senare ihop med en oljedriven ångpanna som fram till användes 2009 för kortvariga insatser vid hög belastning på elnätet.

Källor: Vattenfall, Uniper och Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.