Annons
Nyheter

Risk för nya brott kopplade till coronavaccin

Coronaviruset • Publicerad 11 december 2020
Polisen varnar för ny slags brottslighet i samband med massvaccinationen mot corona. Arkivbild.
Polisen varnar för ny slags brottslighet i samband med massvaccinationen mot corona. Arkivbild.Foto: Liam McBurney/AP/TT

Polisen ser en risk för en ny slags brottslighet kopplad till den kommande massvaccineringen mot covid-19, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det handlar bland annat om vaccin som stjäls och enligt polisen har man redan haft den här sortens brottslighet i flera europeiska länder.

Annons

– Det finns en risk för att man också kan förfalska vaccinationsintyg. Det gör att du kanske kan resa tidigare än vad du hade tänkt dig om du har tillgång till ett sådant intyg, säger Per Engström vid Polismyndigheten till Ekot.

Tidigare har polisen varnat för att personer kan försöka ta betalt för vaccination, vilket ska var gratis. Tidigare under pandemin har bedragare bland annat försökt att ta betalt för smittspårning, eller i telefonsamtal sagt åt personer att legitimera sig med bank-id för att de ska få information om sitt hälsotillstånd.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons