Annons
Nyheter

Rohingyagrupp på flykt strandar i Bangladesh

Bangladesh • Publicerad 2 maj 2020
Flyktingar ur folkgruppen rohingya försöker lämna läger i Bangladesh för att nå Malaysia. Ofta tvingas de återvända till Bangladesh, som inte vill ta emot dem. Bilden är från mitten av april, då närmare 400 personer togs om hand av Bangladeshs kustbevakning.
Flyktingar ur folkgruppen rohingya försöker lämna läger i Bangladesh för att nå Malaysia. Ofta tvingas de återvända till Bangladesh, som inte vill ta emot dem. Bilden är från mitten av april, då närmare 400 personer togs om hand av Bangladeshs kustbevakning.Foto: Suzauddin Rubel/AP/TT

En grupp flyktingar ur folkgruppen rohingya har strandat på en kustremsa i Bangladesh sedan de försökt ta sig till Malaysia på flykt från lägret i Cox's Bazar i sydöstra Bangladesh.

Bangladesh har tidigare förbjudit två fartyg med omkring 500 flyktingar ombord från den utsatta folkgruppen att landstiga, trots vädjan från FN.

Annons

Säkerhetspersonal säger att en liten båt med ett 40-tal ombord lyckades ta sig från ett av fartygen till stranden. Flera av dem ombord var barn och många var utsvultna.

Lokalbefolkning meddelade kustbevakningen om flyktingarnas ankomst, 29 av flyktingarna omhändertogs medan ett tiotal lyckades fly.

I mitten av april räddade kustbevakningen i Bangladesh närmare 400 personer som varit på drift till havs i flera veckor, också det efter ett misslyckat försök att nå Malaysia. Flera hade omkommit under färden.

Det finns omkring en miljon rohingyer i Bangladeshs läger, människor som flytt utsatthet och förföljelse i grannlandet Myanmar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons