Annons

Röstmottagaren manar: Läs på om röstningen

Läs på lite innan du går till vallokalen, manar röstmottagaren Michael Franzl som i dag tar emot och räknar röster i en vallokal i Farsta i södra Stockholm.
Politik • Publicerad 11 september 2022
Samhällskunskapsläraren Michael Franzl jobbar som röstmottagare i Farsta i södra Stockholm i dag.
Samhällskunskapsläraren Michael Franzl jobbar som röstmottagare i Farsta i södra Stockholm i dag.Foto: Foto: Privat

– Man ska helst inte vika valsedlar och man får inte vika kuvertet. Mitt tips är att man läser på lite om själva valförfarandet innan man kommet till vallokalen. Då går det smidigare och man vet att rösten kommer att räknas, säger Michael Franzl, som är förste vice ordförande i valdistriktet i Farsta i södra Stockholm.

"Viktigt demokratijobb"

Han berättar att han jobbat som röstmottagare vid tre tidigare svenska val och ett Europaparlamentsval. Och han tycker att det är ett viktigt jobb.

Annons

– Jag jobbar som samhällskunskapslärare och känner ett ansvar. Det här är ju ett viktigt demokratijobb helt enkelt, säger Michael Franzl.

Dagens arbete kommer först bestå av att ta emot röster fram till klockan 20 i kväll och därefter att räkna nämnda röster. Men han och de fem kollegorna kommer inte att behöva jobba i ett sträck.

– Alla får en timmes rast runt lunch. Sedan får alla en rast på cirka två timmar på eftermiddagen för att man ska orka med kvällen, berättar Michael Franzl.

Litet distrikt

Han jobbar i ett relativt litet distrikt med 904 röstberättigade och han beräknar att räkningen kommer att vara klar någon gång runt 23 i kväll.

Det är alltid rösterna till riksdagen som räknas först. När det är klart ringer man in det resultatet till valnämnden och därefter räknar man rösterna till kommun och region.

– När räkningen är klar åker ordföranden och jag in med alla röster till Stockholms stadshus där allt lämnas in. Sedan inleder länsstyrelsen den slutgiltiga räkningen på måndagen då exempelvis personröster också räknas, säger Michael Franzl.

Fakta: Så röstar du i vallokal

1. Ta valkuvert och valsedlar. Valsedlarna finns utlagda på en avskärmad plats i lokalen.

2. Gör i ordning rösten bakom en valskärm. Du kan rösta på parti och person. Vill du bara rösta på ett parti kan du rösta med en valsedel där både partinamn och kandidatnamn är förtryckt, (namnvalsedel). Du behöver inte kryssa för en kandidat om du bara vill rösta på partiet. Du kan också skriva partiets namn på en blank valsedel.

Om du vill att någon särskild kandidat på partiets valsedel ska bli vald kan du personrösta på den kandidaten.

3. Lämna sedan rösten till röstmottagarna.

Hos röstmottagaren måste du visa att du är du på något av följande sätt:

Visa en id-handling, du är känd av röstmottagaren, någon annan intygar din identitet. Den personen måste vara minst 18 år och visa id-handling.

Röstmottagarna prickar av dig i röstlängden och lägger samtidigt ner valkuverten eller valkuvertet i valurnorna.

Källa: Valmyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons