Annons
Nyheter

Rusning efter ukrainska flaggor

Det brukar säljas en per år. Högst.
Men sedan kriget började har Flaggfabriken National i Göteborg helt gått över till att sy ukrainska flaggor.
Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Ingvald Dahlström som äger Flaggfabriken National i Göteborg har haft bråda dagar med att sy ukrainska flaggor.
Ingvald Dahlström som äger Flaggfabriken National i Göteborg har haft bråda dagar med att sy ukrainska flaggor.Foto: Adam Ihse/TT
Ingvald Dahlströms fabrik säljer i vanliga fall högst en ukrainsk flagga om året. Nu har han fått hundratals beställningar på drygt en vecka.
Ingvald Dahlströms fabrik säljer i vanliga fall högst en ukrainsk flagga om året. Nu har han fått hundratals beställningar på drygt en vecka.Foto: Adam Ihse/TT

Det är många som vill visa sin sympati med Ukraina efter den ryska invasionen. Det har fått orderboken på Flaggfabriken National i Göteborg att fyllas på i snabb takt.

Redan samma dag som Ryssland inledde kriget började beställningarna på ukrainska flaggor att ramla in via nätbutiken.

Annons

– Vi säljer normalt sett en per år eller knappt det, säger ägaren Ingvald Dahlström till TT.

– Men nu är det exceptionellt. Jag har en hel vecka sytt bara ukrainska flaggor. Det har aldrig hänt att vi sytt ett lands flagga en hel vecka.

Det enda jämförbara enligt Ingvald Dahlström är suget efter EU-flaggan när Sverige gick med i EU 1995.

Men trycket nu är betydligt högre.

På fredagseftermiddagen hade Dahlström och hans anställda hunnit sy och trycka nära 200 av de blågula flaggorna, men åtminstone 150 beställningar återstod.

– Jag jobbar även på helgerna och får ta in sömmerskorna, men vi är bara tre som syr, säger Ingvald Dahlström.

– Jag brukar säga att det tar ungefär ett halvår att utbilda någon som kan sy till att bli flaggsömmerska. Det är helt andra material och apparater. Så tyvärr finns det inga att ta in, även om det skulle behövas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons