Annons
Nyheter

Ryanair tar Sverige till domstol

Ekonomi • Publicerad 5 maj 2020
Det irländska bolaget Ryanair är inte nöjd med det stöd Sverige gett till flygbolag. Arkivbild.
Det irländska bolaget Ryanair är inte nöjd med det stöd Sverige gett till flygbolag. Arkivbild.Foto: AP/TT

Flygbolaget Ryanair har bett EU:s domstol att ogiltigförklara det stöd Sverige gett till flygbolag, rapporterar Bloomberg. Det var den 19 mars som riksdagen beslutade att flygbolag under året skulle "ges möjlighet att erhålla kreditgarantier till ett värde av sammanlagt högst 5 miljarder kronor". Stödet kunde bara ges till de bolag som har svenskt tillstånd för luftfart, och som har sin huvudsakliga verksamhet eller sitt säte i Sverige.

Detta anser Ryanair, med säte på Irland men viss verksamhet i Sverige, bryta mot EU-lagar. I ett uttalande skriver bolaget enligt Bloomberg att Sveriges stödåtgärder diskriminerar mot flygbolag med bas utanför landet, och att de ignorerar den viktiga rollen som paneuropeiska flygbolag har i att binda samman EU.

Annons

Flygbolaget har även riktat liknande kritik mot danska och franska stödåtgärder.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel domstol.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons