Annons
Nyheter

Rysk-finskt reaktorbygge stoppas

Finländska Fennovoima säger upp leveransavtalet med ryska Rosatom kring kärnkraftverket i Pyhäjoki i Norra Österbotten, Finland.
Ekonomi • Publicerad 2 maj 2022
Kraftverksbygget i Pyhäjoki i Finland avslutas. Bilden föreställer ledningar vid ett annat finländskt kärnkraftverk. Arkivbild.
Kraftverksbygget i Pyhäjoki i Finland avslutas. Bilden föreställer ledningar vid ett annat finländskt kärnkraftverk. Arkivbild.Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Orsaken som anges är betydande förseningar och oförmågan hos Rosatoms finländska dotterbolag Raos Project att genomföra projektet. Dessutom har ryssarnas anfallskrig mot Ukraina ytterligare ökat riskerna, enligt Fennovoima.

"Uppsägningen av avtalet får tyvärr betydande följder för Fennovoimas anställda. Dessutom väntas följderna också drabba alla aktörer i leverantörskedjan och Pyhäjokiområdet", skriver Fennovoimas vd Joachim Specht i ett pressmeddelande.

Annons

Han skriver också att man blir tvungen att minska personalstyrkan väsentligt fram till årsskiftet.

Uppsägningen innebär att samarbetet avslutas med omedelbar verkan.

Det var redan i februari som Finlands statsminister Sanna Marin meddelade att Finland skulle se över säkerhetsriskerna med att låta Rosatom bygga kärnkraftverket i landet.

Finlands närings- och energiminister Mika Lintilä skriver på Twitter att Fennovoimas beslut är tydligt.

"Vi ska vara nöjda med ägarnas beslut. Det hade varit praktiskt omöjligt att gå vidare med projektet. På departementet utvärderar vi vad beslutet har för följder ur myndighetens synvinkel", skriver han.

Reaktorn skulle enligt plan tas i bruk 2029 men bygget låg redan drygt tio år efter sin ursprungliga tidtabell.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons