Annons
Nyheter

Rysk kultur bakom stupade generaler i Ukraina

Ukrainas militär uppges ha dödat en tredje rysk general sedan invasionen inleddes.
Ryska arméns strategi att generaler leder styrkorna nära fronten kan vara en förklaring till att så många stupat på kort tid, enligt överstelöjtnant Peter Lidén.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2022
På bilden syns en förstörd stridsvagn efter strider mellan Ukrainas och Rysslands militär norr om Kiev. Bilden är från i torsdags.
På bilden syns en förstörd stridsvagn efter strider mellan Ukrainas och Rysslands militär norr om Kiev. Bilden är från i torsdags.Foto: Felipe Dana/AP/TT

På fredagseftermiddagen kom uppgifter från Ukrainas militära underrättelsetjänst om att en tredje rysk generalmajor har stupat i kriget. CNN och BBC hänvisar till källor inom "västländer" som bekräftar uppgiften.

BBC:s reporter Jonathan Beale skriver på Twitter att faktumet att tre ryska generalmajorer har dödats i Ukraina – lika många som under Rysslands insats i Syrienkriget – är ett tecken på att invasionen av Ukraina inte går som planerat.

Annons

Peter Lidén tror att dödsfallen handlar om att ryska generaler gärna leder sina förband nära fronten för att för att se till att allting fungerar men också som moraliskt stöd till soldaterna.

"Sitter i väggarna"

– Det ligger både i den ryska och ukrainska kulturen att man leder från en framskjuten position. Även om staben står längre bak har man en ledning som går med fram, nästan som ett självändamål, medan man i väst ser chefen som att den leder bäst från en lite mer tillbakadragen plats, säger Peter Lidén, som tidigare var Sveriges försvarsattaché i Ukraina och numera undervisar i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Skillnaden mellan generalernas avstånd till fronten handlar om kultur, förklarar han.

– Det är som alltid med kultur, att det sitter i väggarna. Att bryta mönstret och börja leda från en mer tillbakadragen plats skulle förmodligen tolkas som ett utslag av feghet eller någon typ av räddhågsenhet i en kultur som är van vid att chefen finns med, säger Lidén.

Tecken på misslyckande

Han vill inte dra för stora slutsatser om krigets utveckling mot bakgrund av uppgifterna om de stupade generalerna, men säger att den ryska opinionen kan påverkas av dem.

– När uppgifterna sprids via medier och andra kanaler så når det in i Ryssland, och då kommer man att uppfatta det som tecken på misslyckande eller åtminstone delvis ett misslyckande, säger Lidén.

Rysslands regering har inte bekräftat uppgifterna om de dödade generalerna, men åtminstone en dem har bekräftats död av en lokal officersorganisation i Ryssland, enligt AP.

Allvarligt misstag

Peter Lidén säger att Ukrainas militär har möjlighet att avlyssna rysk militärkommunikation eftersom Ryssland begick ett allvarligt misstag under invasionens inledning.

– Ryssland har slagit ut Ukrainas 3G-nät och andra sambandsmedel som de ryska krypterade sambandssystemen är beroende av, vilket har gjort att ryssarna ofta får övergå till öppet mobiltelefonsamband eller annat som är lätt att avlyssna. Vid tidigare tillfällen när generaler stupat är det den vägen som ukrainarna har fått reda på detta, säger Lidén.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons