Annons

Spretiga uppgifter om läget i Soledar

Ryska styrkor har intagit staden Soledar i östra Ukraina, hävdar försvarsdepartementet i Moskva. Fel, svarar Ukraina, som uppger att strider fortfarande pågår.
Ukraina • Publicerad 13 januari 2023
Ukrainska soldater vid frontlinjen i närheten av Soledar den 11 januari.
Ukrainska soldater vid frontlinjen i närheten av Soledar den 11 januari.Foto: Libkos/AP/TT
Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozjin under begravningen av en Wagnersoldat som dött i strider i Ukraina. Bild från den 24 december.
Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozjin under begravningen av en Wagnersoldat som dött i strider i Ukraina. Bild från den 24 december.Foto: AP/TT

Ryssland kontrollerar nu hela Soledar, uppger försvarsdepartementet i Moskva vid lunchtid på fredagen. Intagandet av staden i regionen Donetsk ska ha skett under torsdagskvällen, enligt departementet som hävdar att 700 ukrainska soldater dödats i Soledar under de tre senaste dagarna.

Så är det inte alls, kontrar Ukraina, som dock beskriver läget som skakigt.

Annons

– Svåra strider rasar i Soledar, säger Serhij Cherevaty, talesman för armén i östra Ukraina, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Ukrainas styrkor har läget under kontroll, men läget är besvärligt.

Tidigare under dagen sade även ryska representanter att det finns små fickor med ukrainskt motstånd i Soledar, där alltmer blodiga strider den senaste tiden rasat mellan ryska och ukrainska soldater.

– Men våra killar fortsätter att krossa fienden på de här platserna, sade Andrej Bajevskij, en ryskstödd överste i Donetsk, till ryska statliga medier.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade dock på fredagen till det litauiska parlamentet att Kiev inte har för avsikt att ge något "andrum" till ryska styrkor. Han framhöll även att de kommande månaderna kommer vara "avgörande" för Ukrianas kamp för att försvara sig.

Wagner vill ha äran

Redan under torsdagen uppgav den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) att ryska styrkor troligen kontrollerar merparten av Soledar. ISW hänvisade till videoklipp från staden som ryska militärbloggare publicerat, där legosoldater från paramilitära Wagnergruppen som strider för Ryssland syns promenera fritt i centrala Soledar.

Exakt vilka ryska styrkor som ligger bakom offensiven mot Soledar är dock oklart. Men på fredagen kom en ovanlig hyllning från det ryska försvarsdepartementets håll till de legosoldater som i Soledar strider för den paramilitära Wagnergruppen.

"Det här stridsuppdraget genomfördes framgångsrikt genom modiga och osjälviska handlingar av Wagnergruppens frivilliga", skriver departementet i ett uttalande.

Men redan i tisdags kväll uppgav Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozjin att hans styrkor intagit staden och att "inga enheter förutom Wagners krigare var delaktiga" – något som då snabbt tillbakavisades av Kreml.

I torsdags hävdade Wagner ännu en gång att de reguljära ryska styrkorna inte varit delaktiga i striderna i Soledar.

Oklar betydelse

Annons

Efter nästan ett års krigande tycks Kreml nu fokusera primärt på regionen Donetsk, efter att ha tvingats överge de mer ambitiösa planerna på att inta Kiev och tvinga bort den ukrainska regeringen.

Men den strategiska betydelsen av staden Soledar, som före kriget hade en befolkning på drygt 10 000 invånare, är omtvistad. 61-årige Prigozjin sägs ha ögonen på de stora saltgruvorna i området, men i övrigt tror bedömare att Soledars betydelse främst är symbolisk för Ryssland.

Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, uppger i samband med beskedet om intagandet av staden att "befrielsen av Soledar" var viktig för den fortsatta offensiven i Donetsk, framför allt för att kunna skära av de ukrainska styrkorna från närliggande Bachmut.

Fakta: Soledar

Soledar, beläget i regionen Donetsk, hade före kriget strax över 10 000 invånare. I dag befinner sig drygt 500 civila i samhället, enligt Donetsks guvernör.

Staden ligger knappt två mil från Bachmut, där intensiva strider mellan ryska och ukrainska styrkor rasat i månader.

Slaget om Soledar inleddes i början av augusti 2022 och i september uppgavs ryska styrkor kontrollera stora delar av Soledars östra halva.

Soledar och Bachmut ligger i mitten av en sned triangel i östra Ukraina där städerna Kramatorsk, Luhansk och Donetsk utgör triangelns hörn. Området är känt för bland annat stora saltgruvor, och de underjordiska gruvgångarna har blivit ytterligare en faktor i krigföringen med strider från luft, på marken och under jord. Den 28 maj 2022 rapporterades en rysk robot ha träffat en saltgruva i Soledar.

På grund av kriget har både stadens infrastruktur och ekonomi lagts i ruiner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons