Annons

Rysk regimkritiker innan dom: Ångrar inget

Den ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza – som står inför rätta för förräderi – meddelar att han inte ångrar något han har sagt eller gjort.
Ryssland • Publicerad 11 april 2023
Den ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza i rätten i Moskva i februari. Arkivbild.
Den ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza i rätten i Moskva i februari. Arkivbild.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

"Det är inte bara så att jag inte ångrar något av det – jag är stolt över det", lyder ett skriftligt uttalande som skickats ut via en rysk journalist.

Kara-Murza riskerar 25 års fängelse, med flera brottsmisstankar som främst grundar sig i hans kritik av Rysslands invasion av Ukraina. Domen faller kommande måndag.

Annons

"Jag klandrar mig själv endast för en sak", meddelar 41-åringen.

"Att jag inte lyckades övertyga nog många av mina landsmän och politiker i demokratiska länder om den fara som den nuvarande regimen i Kreml utgör för Ryssland och världen."

Rättsprocessen mot regimkritikern är en av många liknande i Ryssland, där myndigheterna har tagit ett strypgrepp på yttrandefriheten sedan det fullskaliga Ukrainakrigets utbrott. Vladimir Kara-Murza säger sig dock tro på en annan framtid:

"När kriget kommer att kallas ett krig. . . och när det är de som drev fram och startade detta krig som kommer att kallas för brottslingar, i stället för de som försökte stoppa det."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons