Annons

Ryska sanktioner kan slå mot Stockholms län

Ekonomi • Publicerad 7 mars 2022
Stockholms stadshus med ukrainska flaggan i förgrunden. Arkivbild.
Stockholms stadshus med ukrainska flaggan i förgrunden. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholm är det län som har mest export till Ryssland och därmed skulle kunna omfattas i störst omfattning av sanktionskraven mot landet. En sammanställning som Stockholms handelskammare gjort visar att Stockholms export motsvarade 5,8 miljarder konor 2020 – 31 procent av Sveriges totala varuexport.

"Sverige har cirka 1 800 företag som exporterar varor till Ryssland och som nu på ett eller annat sätt berörs av de sanktioner som nu genomförs mot Ryssland, 500 av dessa finns i Stockholms län", säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Annons

Av de 1 400 företag som importerar varor från Ryssland finns samtidigt 400 i Stockholms län.

"Vi kommer med största sannolikhet få se negativa effekter i vår handelsutveckling eftersom vår handel med Ryssland trots allt uppgår till dryga 40 miljarder kronor", säger Stefan Westerberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons