Annons
Nyheter

Ryssland bedöms vara nära skuldkris

Ekonomi • Publicerad 9 mars 2022
Människor köar för att ta ut amerikanska dollar och euro i S:t Petersburg efter Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.
Människor köar för att ta ut amerikanska dollar och euro i S:t Petersburg efter Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Ryssland kommer inom kort inte att kunna betala sina skulder, bedömer det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Fitch, som sänker landets kreditbetyg till C.

Sanktioner och handelsstopp i spåren av landets invasion av Ukraina hade redan tidigare sänkt Ryssland till det så kallade skräpbetyg B, men nya handelshinder och USA:s importstopp av rysk olja, gas och energi får Ryssland att sjunka ännu djupare ner i kreditträsket, enligt Fitch.

Annons

"Skärpningen av sanktionerna och förslagna begränsningar i energihandeln ökar sannolikheten för att Ryssland som svar bland annat väljer att inte betala delar av statsskulden," skriver Fitch i ett uttalande.

Om Ryssland uteblir med sina lånebetalningar skulle det blir första gången sedan den stora ryska finanskrisen 1998.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons