Annons
Nyheter

Ryssland fördubblar dödstal för april

Coronaviruset • Publicerad 13 juni 2020
Soldater med ansiktsmasker marscherar i ryska S:t Petersburg. Landets dödstal är lågt i förhållande till antalet smittade.
Soldater med ansiktsmasker marscherar i ryska S:t Petersburg. Landets dödstal är lågt i förhållande till antalet smittade.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Ryssland meddelade på lördagen att antalet coronarelaterade dödsfall i april justeras upp, från den tidigare siffran 1 270 till det mer än dubbelt så höga 2 712.

Förklaringen är enligt statistikmyndigheten Rosstat ett nytt sätt att räkna. I den tidigare statistiken ingick de fall där covid-19 angetts som främsta dödsorsak. I de nya siffrorna inkluderas dödsfall där omkomna testat positivt för viruset men det inte har ansetts vara den huvudsakliga anledningen till deras död.

Annons

Ryssland hade på lördagen rapporterat 520 129 bekräftade fall av smitta, den tredje högsta siffran i världen.

Antalet bekräftade dödsfall – 6 829 – är lågt i förhållande till antalet smittade. Dock finns inte all statistik för maj månad tillgänglig ännu.

– Den värsta smällen kommer att vara i maj och förmodligen i första hälften av juni, säger biträdande premiärminister Tatjana Golikova.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons