Annons
Nyheter

Ryssland: USA förminskar vår roll under kriget

Ryssland anklagar USA för att förminska Sovjetunionens betydelse för att Nazityskland till slut besegrades och andra världskriget tog slut 1945.
Ryssland • Publicerad 10 maj 2020
De tre allierade länderna, dåvarande Sovjetunionen, USA och Storbritannien. Sittande (fr.v.) Winston Churchill med cigarr, Franklin D Roosevelt och Josef Stalin vid Jaltakonferensen i februari 1945. Några månader senare var Nazityskland besegrat och andra världskriget slut.
De tre allierade länderna, dåvarande Sovjetunionen, USA och Storbritannien. Sittande (fr.v.) Winston Churchill med cigarr, Franklin D Roosevelt och Josef Stalin vid Jaltakonferensen i februari 1945. Några månader senare var Nazityskland besegrat och andra världskriget slut.Foto: TT

Upprördheten är så stor att Moskva vill få till stånd ett "allvarligt samtal" med sin amerikanska motpart.

"Vi är extremt indignerade över försöken att snedvrida effekten av vårt lands avgörande bidrag", slår ryska UD fast i ett uttalande på söndagen.

Annons

I veckan kom ett uttalande på Facebook från Vita huset i Washington där segerdagen och högtidlighållandet av att det nu är 75 år sedan andra världskriget tog slut uppmärksammades. I uttalandet nämndes endast USA och Storbritannien som segrare över nazisterna.

Ryska UD konstaterar i sitt uttalande att det offentliga USA "varken har modet eller viljan att hylla Röda armén (Sovjetunionens armé under andra världskriget red anm), det enormt höga sovjetiska dödstalet och det sovjetiska folkets lidande i hela mänsklighetens namn.

Moskva, som benämner USA:s uttalande som "anmärkningsvärt småsint", uppmanar också Washington att inte göra minnet av 1945 till ett nytt problem "för våra bilaterala relationer, som redan genomgår en svår tid".

Ryssland har tidigare anklagat Västeuropa, Polen och Ukraina för att förminska landets roll under andra världskriget.

Omkring 27 miljoner sovjetiska medborgare dog till följd av andra världskriget.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons