Annons
Nyheter

Rysslands låga antal virusdöda ifrågasätts

Ryssland • Publicerad 7 maj 2020
Sjukvårdspersonal i skyddsutrustning sprejar desinfektionsmedel i en ambulans i S:t Petersburg.Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT

Antalet bekräftat smittade av covid-19 har skjutit i höjden i Ryssland. Samtidigt är dödstalet relativt lågt jämfört med andra länder med liknande utveckling. Ryska tjänstemän menar att det beror på att man testar många och på så sätt upptäcker en hel del personer med endast lindriga symtom. Men andra menar att skillnaden beror på hur landet räknar antalet döda.

– Om någon som har diagnosticerats med covid-19 dör i en hjärtattack, så kommer den officiella dödsorsaken att vara hjärtattacken, säger Sergej Timonin vid det framstående universitetet HSE i Moskva.

Annons

I onsdags hade Ryssland 165 929 bekräftat smittade men hade "bara" registrerat 1 537 döda. Det är en mycket lägre andel än i andra länder med så pass många bekräftade fall.

Ryska hälsomyndigheter slår tillbaka mot kritiken och hävdar att siffrorna återspeglar landets snabba svar på pandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons