Annons
Nyheter

S starkt framåt i väljaropinion

Det går bra för Socialdemokraterna i coronasmittans spår.
Partisympatierna ökar från drygt 25 procent till drygt 30 procent, enligt Svensk väljaropinion – en sammanvägning av flera mätningar som Kantar Sifo gör för en gång i månaden.
Politik • Publicerad 1 maj 2020
Förtroendet för Stefan Löfven och Socialdemokraterna ökar rejält, enligt Svensk väljaropinion. Bild från en pressträff tidigare i veckan.
Förtroendet för Stefan Löfven och Socialdemokraterna ökar rejält, enligt Svensk väljaropinion. Bild från en pressträff tidigare i veckan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, är det S största ökning någonsin mellan två mätperioder.

– Det är ju coronaeffekter. Regeringar går upp i nationella krislägen i allmänhet och man tycker ju också att regeringen har skött coronasmittan bra, säger han till radion.

Annons

Enligt Sjörén handlar det framför allt om tidigare missnöjda socialdemokrater som har tagit sig från soffan tillbaka till partiet, men även om tidigare sverigedemokrater och vänsterpartister.

Sjörén menar också att S kan gynnas av att den politiska agendan ändras under krisen.

– Från invandring, lag och ordning till frågor om ekonomi och sysselsättning. Det gör att vi får en mer långsiktig förändring, säger han.

Regeringskollegan Miljöpartiet går det däremot sämre för och partiet ligger nu under riksdagsspärren – från 4,1 till 3,7 procent. Även Liberalerna ligger enligt den här sammanställningen under spärren med 3,3 procent.

– De gick ju dåligt redan före coronakrisen. Varken Centerpartiet eller Liberalerna har kommit fram särskilt starkt i de här tiderna. De små partierna kommer väldigt lätt bort när det är ett sådant fokus på ekonomi, smitta, sjukvård och sysselsättning, säger Toivo Sjörén.

Även Centerpartiet backar, liksom Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Moderaterna ökar däremot något, från 18,3 till 18,7 procent.

– Det handlar väldigt mycket om att frågorna förändras i den politiska debatten. Det gynnar också Moderaterna eftersom de är starka i både sysselsättningsfrågor och ekonomiska frågor, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraterna är fortsatt det näst största partiet med 19,9 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons