Annons
Nyheter

S: Stoppade jobb visar att SD styr

Regeringens oförmåga att få etableringsjobben på plats visar att det är stödpartiet Sverigedemokraterna som egentligen styr, enligt Socialdemokraterna.
Inte alls, kontrar arbetsmarknadsministern.
Arbetsmarknad • Publicerad 7 juni 2023
Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talespersonen Teresa Carvalho kräver att regeringen sätter i gång de kraftigt försenade etableringsjobben.
Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talespersonen Teresa Carvalho kräver att regeringen sätter i gång de kraftigt försenade etableringsjobben.Foto: Marko Säävälä/TT

S begär att riksdagen, genom ett utskottsinitiativ, ska driva på regeringen för få i gång etableringsjobben som ska vara en väg in på arbetsmarknaden för dem som har svårt att få in en fot. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) hävdar att det finns juridiska frågor kvar att lösa innan regeringen kan ge grönt ljus. Åtgärden innebär att staten betalar en stor del av kostnaderna för den som får etableringsjobb, det vill säga företag får statligt stöd.

I kläm

"Etableringsjobben kan bli ett viktigt verktyg för att bekämpa långtidsarbetslösheten, men vi måste med alla medel undvika att företagen hamnar i kläm och i efterhand riskera att bli återbetalningsskyldiga på grund av statsstödsreglerna.” skriver Pehrson i en kommentar.

Annons

SD säger att det pågår förhandlingar med regeringen. Men det handlar inte om det, åtminstone inte nu, enligt Pehrson. Han har inte något besked att ge om när etableringsjobben kan bli verklighet.

På en fråga till S om förslaget om utskottsinitiativ inte riskerar att bli ett slag i luften (det finns högst sannolikt inte tillräckligt stöd för det i arbetsmarknadsutskottet) – svarar Teresa Carvalho, S arbetsmarknadspolitiska talesperson:

– Alla partier, utom Sverigedemokraterna, har sagt att man vill se etableringsjobben. Vi ser det här som ett sätt att rädda reformen men också ge partierna en möjlighet att stå upp för den, säger Carvalho på en pressträff med partisekreteraren Tobias Baudin.

Mest genomarbetade

Baudin hävdar att SD:s motstånd och bromsande också är en smäll på fingrarna på arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – som efter långa och svåra förhandlingar i december enades om ett avtal för dem som får jobben.

– De kom överens om den mest genomarbetade arbetsmarknadsreformen på åratal, säger Baudin och kallar regeringens och SD:s agerande för oansvarigt.

Det riskerar att försena eller äventyra hela reformen, enligt Baudin.

Fakta: Etableringsjobben

Etableringsjobb är tvååriga och kan liknas vid en slags provanställning. Som huvudregel ska jobbet leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat.

Grovt räknat delar arbetsgivaren och staten på lönekostnaden som kommer att ligga på respektive kollektivavtals miniminivå.

För att som individ komma i fråga för ett etableringsjobb gäller att man varit långtidsarbetslös minst 24 månader och/eller vara nyanländ och varit i Sverige upp till tre år.

Avtalet gäller från den 1 januari 2023.

Innan avtalet blir skarpt måste regeringen ändra i den förordning som antogs i fjol, utifrån de förändringar som parterna gjort i det slutgiltiga avtalet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons