Annons
Nyheter

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden.
– Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).
Politik • Publicerad 26 september 2023
Vasiliki Tsouplaki (V), Lawen Redar (S) och Amanda Lind (MP) håller pressträff om folkbildningen.
Vasiliki Tsouplaki (V), Lawen Redar (S) och Amanda Lind (MP) håller pressträff om folkbildningen.Foto: Fredrik Surell/TT

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att försöka få igenom ett utskottsinitiativ i riksdagens kulturutskott. De vill förhindra att regeringens förslag på minskade anslag till studieförbunden genomförs.

– Det riskerar att erodera en pelare i den svenska demokratiska kulturpolitiken, säger Lawen Redar (S) på en pressträff med Vasiliki Tsouplaki (V) och Amanda Lind (MP).

Annons

Neddragningarna kommer att få stora konsekvenser för idrott, kultur, pensionärsverksamheter och föreningar, anser de tre partierna.

Ett av kraven i utskottsinitiativet är att regeringen ska återkomma till riksdagen med en konsekvensanalys av vad de minskade anslagen innebär.

Ett annat krav är att övriga riksdagspartier ska ta en längre tankepaus med syftet att stoppa en föreslagen lagändring. Dessutom vill partierna att regeringen inväntar förslag från den utredning som ska vara klar i juni innan några förändringar genomförs.

Enligt regeringens budgetförslag minskar studieförbundens anslag med 250 miljoner kronor 2024. Året därpå skärs ytterligare 350 miljoner och 2026 blir minskningen 500 miljoner. I nuläget ligger anslagen på cirka 1,8 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons