Annons
Nyheter

S varnar för att SD får styra EU-politiken

Socialdemokraterna varnar för att SD får ett avgörande inflytande över det kommande svenska ordförandeskapet i EU.
EU • Publicerad 13 december 2022
Magdalena Andersson (S) tillsammans med Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i EU-nämnden, och Paula Carvalho Olovsson, internationell sekreterare.
Magdalena Andersson (S) tillsammans med Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i EU-nämnden, och Paula Carvalho Olovsson, internationell sekreterare.Foto: Pontus Lundahl/TT

På onsdagen ska statsminister Ulf Kristersson (M) presentera prioriteringarna inför det svenska ordförandeskapet i EU för riksdagen. Sverige tar över ordförandeklubban vid årsskiftet och förberedelserna har pågått under flera år. Den nya regeringen har till stor del fått ta över det som den tidigare S-regeringen förberett.

Oro för SD

Trots det är Magdalena Andersson oroad.

Annons

– Jag förväntar mig att Ulf Kristersson kommer att säga många fina ord, både om rättsstatens principer och klimatpolitiken, men frågan är ju hur man kommer att agera i praktiken, säger hon.

– Att välja att samarbeta med ett parti som beskriver sig som Sveriges mest EU-kritiska, som har svårt att ställa sig bakom EU:s grundläggande värderingar, som struntar i klimatmålen och är kritiska till EU:s klimatpolitik – det klart att det är kontroversiellt.

Som ordförandeland är det svenska ministrar som kommer att leda förhandlingar i rådet, där EU-länderna möts, och försöka hitta kompromisser med EU-parlamentet. Under våren kommer bland annat flera migrationsfrågor att avgöras, liksom klimat- och energifrågor.

Het fråga

Till exempel pågår förhandlingar som blir avgörande för hur mycket den svenska reduktionsplikten kan sänkas. En het fråga i debatten om höga bränslepriser och där regeringen lovat att sänka till EU:s miniminivå. Men resultatet i förhandlingarna påverkar också klimatmålen och utsläppen av koldioxid.

– Vad kommer ett svenskt ordförandeskap, där Jimmie Åkesson håller i kopplet, att driva för linje? säger Magdalena Andersson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons