Annons
Nyheter

S vinner sympatier – SD backar

Politik • Publicerad 11 juni 2020
Socialdemokraterna vinner sympatier i SCB:s partisympatiundersökning. Arkivbild.
Socialdemokraterna vinner sympatier i SCB:s partisympatiundersökning. Arkivbild.Foto: Jonathan Näckstrand / TT

Fler väljare sympatiserar i dag med Socialdemokraterna än för ett halvår sedan, visar SCB:s partisympatiundersökning. I maj svarade 32,2 procent av väljarkåren att de sympatiserar med partiet, jämfört med 27,2 procent i november 2019.

Det innebär också att det är en mindre andel som sympatiserar med partiet än som skulle ha röstat på partiet om det vore val i dag. Den siffran kom häromdagen och visade att 33,7 procent skulle lägga sin röst på S.

Annons

Med partisympati menas det parti man anser sig stå närmast politiskt, vilket inte nödvändigtvis är det parti man skulle rösta på i ett riksdagsval.

Även Moderaterna får en statistiskt säkerställd ökning. 20,7 procent sympatiserar nu med partiet, jämfört med 18,8 procent i november.

Sverigedemokraterna, däremot, backar från 20,7 till 16,7 procent. Även Kristdemokraterna och Miljöpartiet har statistiskt säkerställda nedgångar. KD minskar från 6,5 till 5,8 procent och MP från 5,2 till 4,2 procent.

För V, L och C är det ingen statistiskt säker förändring.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons