Annons
Nyheter

Så får du hjälp med ekonomin som gammal

Vem betalar mina räkningar om jag blir så sjuk att jag inte klarar av att sköta ekonomin själv? Om jag behöver sälja sommarstugan, eller rent av byta bostad?
En framtidsfullmakt till en anhörig kan vara lösningen.
Ekonomi • Publicerad 9 januari 2022
Vem tar hand om ekonomin om man inte klarar sig själv? Arkivbild.
Vem tar hand om ekonomin om man inte klarar sig själv? Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Ingen vill bli sjuk och oförmögen som gammal, men den sorgliga sanningen är att vi inte kan veta om vi blir friska och raska eller skruttiga och glömska då vi blir gamla. Därför är det bra att tänka på hur man ska klara sig redan i förväg, förklarar Susanne Eliasson, analytiker på SEB med inriktning på privatekonomi.

– Man kan tala om medan man är frisk vem som man vill ska ha en framtidsfullmakt, säger hon.

Annons

Fullmakten, som är en ganska ny juridisk konstruktion, kom till 2017. Sedan dess har det blivit allt vanligare att man uppdrar åt någon som man litar på att sköta ekonomin om man blir sjuk eller glömsk.

Varaktigt sjuk

– Framtidsfullmakten skriver man när man är frisk. Den gäller om man blir varaktigt sjuk, säger Susanne Eliasson.

Tidigare användes oftare en god man, men det är en krångligare process där tingsrätten beslutar.

– Framtidsfullmakt har blivit mer vanligt, men många har inte förstått riktigt vad det handlar om. Det är en långtgående handling.

Framtidsfullmakten bestämmer man över själv. Det är också man själv som väljer vem man vill ska hjälpa till, och vad den personen ska få rätt att göra, förklarar Susanne Eliasson.

– Det finns mallar att hämta, till exempel från Bankföreningen, för hur man skriver en framtidsfullmakt. Men det viktiga är att tänka till.

Det gäller att noga fundera igenom vad man vill att den som får fullmakten ska kunna göra, förklarar hon. Bara betala löpande räkningar, eller också göra större affärer som att sälja fastigheter, ge gåvor eller teckna olika slags avtal?

– Ska man exempelvis kunna ge gåvor så måste det stå i fullmakten.

Anhöriga får inte ta pengar

Anhöriga, som barn som kommer att ärva, kan ofta tro att de kan plocka ut pengar till sig själva med fullmakten. Men så är det inte, förklarar hon, det handlar bara om sköta ekonomin åt den som inte kan själv.

Det vanliga är att den som får fullmakt ska avgöra när den som gett fullmakten blivit så sjuk att det är dags att ta över. Men det går också att skriva in att Överförmyndaren ska granska detta.

Annons

Susanne Eliasson tycker att det förutom själva framtidsfullmakten finns några saker att tänka på.

– Framtidsfullmakten är ett så kallat presentationspapper, men det är bra att gå till banken och kolla hur man ska göra för att den som får fullmakten ska kunna sköta ekonomin på ett enkelt sätt.

Hon tycker också att man ska se till att de som är gifta och äger en bostad båda står som ägare till bostaden, och även ha lagfart. För äldre par är det vanligt att bostaden bara står på den ena, och det kan bli problem för den som är frisk om den sjuke måste byta bostad.

Men med delat ägande får den andra parten större möjligheter att råda över sin egen ekonomi, förklarar hon.

– Då kan i alla fall halva summan från bostaden användas för att skaffa en ny bostad, säger Susanne Eliasson.

Fakta: Framtidsfullmakt

Framtidsfullmakten avser personliga eller ekonomiska angelägenheter, och den som ger fullmakten kan bestämma vad som får göras.

Den avser dock inte frågor om vård eller tandvård, äktenskap, testamente eller andra mer personliga angelägenheter.

Den som upprättar fullmakten måste vara 18 år, och fullmakten ska vara skriftlig.

Den ska bevittnas av två vittnen som är på plats samtidigt då den skrivs under. Vittnena ska också intyga att den som ger fullmakten är frisk, och ger den frivilligt.

Framtidsfullmakten kan återkallas.

Källa: Bankföreningen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons