Annons
Innehåll från Renhållningen Kristianstad

Så här underlättar du din sophantering

Renhållningsarbetare, som i folkmun ofta kallas sopåkare, tömmer dagligen 200-400 sopkärl med tretton fyrfacksbilar i Kristianstads kommun. Renhållningen Kristianstad är kommunens eget renhållningsbolag som hämtar avfall hos kommunens 40 000hushåll.- Under en arbetsdag hanterar jag bortåt fyra ton sopor, berättar Louise Nilsson, 25.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

I vissa kommuner kan man få böter för att man sorterar soporna fel. Men inte i Kristianstad.

- Istället för böter så tömmer vi inte kärlet, utan hänger det vi kallar för en “galge“ som talar om vad som har felsorterats, vilket gör oss mer medvetna om vikten av att sortera sitt avfall rätt, berättar Louise.

Louise är en av de två kvinnorna som jobbar som renhållningsarbetare i Kristianstad.

- Det är ett fritt jobb. Det är mycket aktivt och jag tycker om att köra lastbil. Ibland är det stora utmaningar när det är vinter och halt och när sopkärl är svåra att hämta.

- Det är stor skillnad att köra i centrala Kristianstad i jämförelse med landsbygden. På landsbygden kan det vara svårtillgängligt med smala vägar, grus och mer slitsamt, medan det i centrala Kristianstad är mer villakvarter. Att placera sitt sopkärl så det går att rulla lätt är en tacksam fördel, menar Louise.

- Många anser att vi ställer kärlen åt fel håll. Men vi ställer inte kärlen åt fel håll för att vi är lata eller vill jäklas. Vi tömmer uppemot 400 kärl varje dag och det underlättar för oss att ställa kärlen med handtaget utåt för att slippa vända det hela tiden och skapa en hållbar arbetsmiljö så att vi kan jobba med detta länge utan skador, säger Louise.- Ett jämnt underlag där man kan rulla kärlen underlättar.Föreskriften säger att man ska ställa sina kärl vid vägen, då flyter jobbet på smidigare och vår arbetsdag blir bra mycket bättre.

Vi får inte tömma felsorterade fyrfackskärl

Sammanlagt slängdes det 5588 ton matavfall i Kristianstads kommun förra året. Målet är att samla in minst 80 procent av matavfallet och omvandla det till biogas och biogödsel. För att klara detta krävs att hushållen sorterar rätt.

- Här kan vi alla hjälpas åt. En del vill hellre få böter för att man sorterat fel i de olika kärlen, säger Louise.

- Det är inte lösningen eftersom vi ska källsortera för miljöns skull och våra fyrfackskärl är uppdelade i olika fack för plast, papper med mera. Kärlen töms i sopbilens system som är indelade på samma sätt som fyrfackskärl, säger Louise.

Tips som underlättar för dig själv

-Under vintern är det många påsar i kärlen som fryser fast och där hoppas vi fler hjälper oss med ett kvastskaft eller liknande och lossar detta innan vi kommer. Ett tips är att endast slänga torra rester i påsen eller att använda dubbla påsar så inte fukt tränger igenom. Ett annat tips jag vill ge är att rengöra kärlen så slipper man konstig lukt under sommaren, säger Louise.- I kärl nr 2 där man bland annat sorterar papper så är mitt tips att vika ihop förpackningarna så får du plats med mycket mer, säger Louise.

Största problemet är att man slänger plast i matavfallet!

-När man slänger en brödlimpa i matavfallet är det lätt hänt att även plast påsen för brödet slängs. Då blir det fel. Matavfall är just endast matavfall och tvärtom. Tuggummi, snus och fimpar ska sorteras som restavfall. För förpackningar som har plastkork ska plastkorken sorteras som plast. Plast på grönsaker som en gurka ska också avlägsnas, säger Louise.

Sjukaste grejorna du hittat?

- Det händer att jag har hittat ankor, duvor och andra fåglar i sopkärlet. Ibland även gamla verktyg i matavfallet, det är inte okej, men jag måste säga att kristianstadsborna överlag är duktiga att sortera. Tillsammans hjälps vi åt, avslutar Louise.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se