Annons
Nyheter

Så hård är den perfekta kramen

Japan • Publicerad 11 juni 2020
Japanska forskare har studerat hur spädbarn reagerar på olika sorters kramar. Arkivbild.
Japanska forskare har studerat hur spädbarn reagerar på olika sorters kramar. Arkivbild.Foto: Martha Irvine/AP/TT

Japanska forskare har kommit fram till vad som är den perfekta kramen. I alla fall för spädbarn.

Forskare vid Toho-universitetet i Japan har mätt den lugnande effekten som kramar kan ha på spädbarn. Genom att mäta hjärtfrekvensen på barnen, samtidigt som trycket från de kramande vuxnas händer mättes med sensorer, kunde barnens reaktioner på olika sorters kramar tolkas. Barnen fick kramar både från sina föräldrar och från andra vuxna.

Annons

Resultaten, som har publicerats i tidskriften Cell, visar att barnen lugnades mer av en medelhård kram än av att bara hållas. Men att den lugnande effekten avtog med en hård kram. Kramarna pågick inte längre än 20 sekunder eftersom "det nästan var omöjligt att undvika spädbarnens dåliga humör under kramar längre än en minut".

Barn som var äldre än fyra månader lugnades mest av kramar från en förälder, så enligt studien är den bästa kramen en medelhård sådan från en närstående. Även föräldrarna tycktes bli lugnare när de kramade sina barn.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons