Annons
Nyheter

Så lättar Europa på restriktioner

På måndagen lättar flera länder i Europa på restriktioner. Skolor och frisörsalonger öppnar, karantäner hävs – trots oro för en andra virusvåg.
Coronaviruset • Publicerad 10 maj 2020
Ett hotellrum i Rom desinficeras. Arkivbild.
Ett hotellrum i Rom desinficeras. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
I Spanien har många hållits inlåsta i karantän under flera veckor. Arkivbild.
I Spanien har många hållits inlåsta i karantän under flera veckor. Arkivbild.Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Frankrike

Frisörsalonger, klädbutiker, florister och bokhandlar får slå upp dörrarna på måndag. Barer, teatrar och biografer måste fortsatt hålla stängt. Grundskolor tillåts ta emot mindre grupper av elever, beroende på utrymme. Munskydd kommer att vara obligatoriskt i kollektivtrafiken.

Annons

Människor kommer att tillåtas röra sig utomhus utan att visa upp ett intyg men får inte färdas mer än 10 mil från adressen där de är skrivna.

Belgien

De flesta affärer öppnar på måndag, med fysisk distansering. Munskydd rekommenderas. Kaféer, restauranger och barer håller stängt.

I centrala Bryssel införs hastighetsbegränsningar för bilar för att prioritera cyklister och gående.

Skolor är stängda till den 18 maj.

Nederländerna

Grundskolor öppnar delvis på måndag. Bilskolor, frisörsalonger, fysioterapeuter och bibliotek öppnar också med fysisk distansering.

Schweiz

Grund- och mellanstadieskolor öppnar på måndag, med klasser ofta i mindre storlek. Under vissa restriktioner öppnar också restauranger, museer och bokaffärer.

Samlingar om mer än fem personer är fortsatt förbjudna.

Annons

Spanien

Halva Spaniens befolkning på 47 miljoner kommer att tillåtas träffa familj och vänner i skaror om högst tio personer på måndag. Krogar och restauranger kan öppna uteserveringar med begränsat antal sittplatser.

Städerna Madrid och Barcelona, som drabbats hårdast av pandemin, ingår inte i lättnaderna. Fotbollsklubben FC Barcelona återupptog sin träning i fredags och Real Madrid följer efter på måndag.

Biografer och teatrar är fortsatt stängda och skolor öppnar inte förrän i september.

Italien

Fabriker, byggarbetsplatser och kontor öppnade på nytt den 4 maj. Skolorna är fortsatt stängda till september.

Detaljhandeln öppnar åter den 18 maj, så även museer, kyrkor, kulturinstitutioner och bibliotek. Barer och restauranger öppnar den 1 juni tillsammans med frisör- och skönhetssalonger.

Fysisk distansering gäller i parker och munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken.

Tyskland

De 16 delstaterna beslutar var och en när restriktioner lyfts. Att äta på restaurang är nu möjligt i den nordöstra delstaten Mecklenburg-Vorpommern, där landets första kaféer och restauranger öppnade i lördags. Andra delstater väntas ta samma beslut de kommande dagarna och veckorna.

Annons

De flesta butikerna är redan öppna och elever återvänder långsamt till klassrummen. Fotbollsmatcher i Bundesliga ska också återupptas.

Tyska myndigheter har dock enats om att återinföra restriktioner lokalt om ett område har mer än 50 nya fall per 100 000 invånare över en vecka.

Österrike

Frisörer, tennis- och golfbanor öppnade första helgen i maj. Reserestriktioner har lyfts och grupper om högst tio personer är tillåtna med fysisk distans. Munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken och butiker.

Sistaårselever återvände till skolan den 4 maj.

Polen

Hotell kan öppna på måndag men utländska turister måste sitta två veckor i karantän vid ankomst till landet.

Danmark

Köpcentrum kan öppna på måndag. Grundskolor öppnade i mitten på april och gymnasier öppnar den 18 maj.

Norge

Annons

Skolor för barn mellan 6 och 10 år öppnade i slutet på april. Resterande skolor öppnar på måndag.

Barer och gym är stängda till den 1 juni.

Island

Universitet, museer och frisörer öppnade den 4 maj.

Finland

Skolor öppnar den 14 maj med fysisk distansering.

Kroatien

Offentliga platser, barer och restauranger öppnar på måndag och sällskap på upp till tio personer tillåts. Förskolor och skolor kan på frivillig basis hålla öppet.

Grekland

I dagarna tog många greker tillfället i akt och njöt av solen under sin första helg i frihet.

Bokaffärer och frisörer öppnade den 4 maj och på måndag är det dags för resterande butiker.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons