Annons

Så många krogar har smittskyddet stängt

Totalt 39 restauranger och barer har hittills fått stänga på grund av smittorisk, efter beslut från smittskyddsläkare.
– Gästerna lyssnar inte på oss, speciellt inte om de har druckit. Då försvinner vettet och det blir en svår situation, säger Isabelle Källström, chef på en restaurang som har fått stänga.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 4 juli 2020
Foto: Thomas Johansson

Sedan i onsdags får kommunerna på egen hand fatta beslut om att stänga krogar som bedöms inte följa Folkhälsomyndighetens regler. Innan dess har makten legat hos regionernas smittskyddsläkare som under vår och sommar 39 gånger stängt en krog av smittskyddsskäl, enligt en kartläggning från TT. Alla krogarna har kunnat öppna igen, ofta inom mycket kort.

En krog som fick stänga i början av maj är Linnéterrassen i Göteborg. När beslutet kom kände restaurangledningen att beslutet var orättvist och sade att man skulle överklaga till förvaltningsrätten. Men ledningen ångrade sig.

Annons

– Vi gjorde inte det eftersom vi fick öppna igen efter helgen, säger Isabelle Källström, restaurangchef på Linnéterrassen.

När krogen öppnade på nytt var det med mer avstånd och plexiglas mellan en del platser.

– Nu vet vi att vi gör rätt. Det var nya regler för alla och det är väldigt svårt att veta hur man ska göra eftersom mycket är tolkningsfrågor. Det var skönt att få ett godkännande för vi vill inte göra fel heller. Så på så sätt var det positivt också att de var här och kontrollerade, säger Isabelle Källström.

Stockholm sticker ut

Över hälften av krogarna som har fått stänga finns i Region Stockholm. Mycket på grund av en aktiv miljöförvaltning i Stockholms stad som gjort ett stort antal inspektioner som smittskyddsenheten har fått bedöma, berättar Per Follin, smittskyddsläkare vid Region Stockholm.

– När vi stängde de första krogarna hade det ett stort signalvärde. Jag tror att många skärpte sig med automatik, säger han.

I flera regioner har dock ingen restaurang behövt stänga efter beslut från smittskyddsläkare. Men det har fortfarande inneburit arbete, berättar Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköpings län.

– Det har varit kännbart ändå. Jag är ensam smittskyddsläkare på 13 kommuner, så jag är glad för den här lagändringen där både tillsyn och beslut ligger på samma enhet, säger hon.

För det mesta har följsamheten varit bra i regionen, tycker Bengnér. Även om enstaka krogar har fått anmärkningar.

– Men de har ändrat sina arbetssätt och följt råden vid upprepad kontroll. Så det har aldrig gått vidare till ett stängningsbeslut, säger smittskyddsläkaren.

"Bråttom inför påsk"

Att hela beslutsansvaret flyttas från smittskyddsläkare till kommunerna är bra, enligt Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten. Egentligen ville myndigheten att kommunerna skulle ha hela ansvaret från början.

Annons

– Ja, vi diskuterade det. Men det gick inte av lagtekniska skäl, säger Bitte Bråstad.

Folkhälsomyndigheten hade däremot juridisk möjlighet att ge smittskyddsläkare befogenhet att stänga krogar av smittskyddsskäl. Och de nya bestämmelserna behövde komma på plats snabbt.

– Det var så bråttom inför påsk. Vi hade krismöte med regioner och turistorter och vi hade ju sett att restauranger var en stor smittkälla i Alperna, säger Bitte Bråstad.

Nu blir smittskyddsläkarna avlastade och kommunerna har andra verktyg än att stänga ner ett ställe.

– I stället för ett stängningsbeslut kan man till exempel ge ett föreläggande som säger att man inte får ha öppet efter klockan 23, säger Bitte Bråstad.

– Problem har framför allt uppstått efter klockan 23, då man har slutat äta och i stället dricker. Det är svårt för restaurangerna att få gästerna att ta ansvar då.

Erik Nilsson/TT

Linnéterrassen i Göteborg tvingades stänga, men har nu vidtagit åtgärder, berättar krögaren Hojji Mastani.
Linnéterrassen i Göteborg tvingades stänga, men har nu vidtagit åtgärder, berättar krögaren Hojji Mastani.Foto: Thomas Johansson/TT
Flera åtgärder sattes in för att restaurangen skulle få öppna igen.
Flera åtgärder sattes in för att restaurangen skulle få öppna igen.Foto: Thomas Johansson/TT
Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.
Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.Foto: Pontus Lundahl/TT

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Dessa är:

• Motverka trängsel.

• Endast tillåta sittande sällskap.

• Erbjuda handtvätt och handsprit.

• Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

• Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap (nytt från och med 7 juli).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Så många krogar har stängts

Region Stockholm: 22

Region Östergötland: 5

Västra Götalandsregionen: 3

Region Dalarna: 2

Region Halland: 1

Region Norrbotten: 1

Region Skåne: 1

Region Sörmland: 1

Region Värmland: 1

Region Västmanland: 1

Region Örebro län: 1

Region Blekinge: 0

Region Gotland: 0

Region Gävleborg: 0

Region Jämtland Härjedalen: 0

Region Jönköpings län : 0

Region Kalmar län: 0

Region Kronoberg: 0

Region Uppsala: 0

Region Västerbotten: 0

Region Västernorrland: 0

Samtliga restauranger har öppnat igen. Perioden är från och med 25 mars till och med 30 juni och gäller krogar som stängts med beslut från regionernas smittskyddsläkare. Det var under den perioden som regionerna hade ansvaret. Från och med juli har kommunerna tagit över det ansvaret enligt en ny tillfällig lag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons