Annons
Nyheter

Så påverkas trenderna av corona

För korta luggar och mjukiskläder. Den rådande pandemin och tillhörande sociala distansering påverkar mycket i samhället – inklusive hur vi klär oss och ser ut i håret.
Coronaviruset • Publicerad 11 maj 2020
Enligt Andrea Döhmers vågar sig allt fler redan tillbaka till frisörsalongerna. Arkivbild.
Enligt Andrea Döhmers vågar sig allt fler redan tillbaka till frisörsalongerna. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Fler får för sig att klippa sig själva under coronapandemin, enligt frisören Andrea Döhmers. Genrebild.
Fler får för sig att klippa sig själva under coronapandemin, enligt frisören Andrea Döhmers. Genrebild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Coronapandemin har lamslagit världen i månader och trots att svenskarna inte sitter i karantän som medborgare i flera andra länder tycks svenskarna vara hemma mer och i många fall strunta i att gå till frisören.

– I början av coronakrisen hade jag jättemycket avbokningar, det är framför allt unga människor som bokar av, säger frisören Andrea Döhmers som arbetar i Stockholm.

Annons

Men hon upplever också att många som inte längre fixar håret har börjat acceptera det.

– I början skämdes folk över sin utväxt men sedan var det lite som att de gjorde det till en grej, att man rockar utväxten.

Men det finns också de som inte kan hålla fingrarna i styr.

– Många som drar sig för att gå till frisören tänker att de kan göra det på egen hand, men sen går det åt pipsvängen och så kommer de till mig, säger Döhmers.

Det handlar om missfärgningar, hår som blekts för hårt, luggar som blir för korta och hemmakurer med c-vitamin, citron och bikarbonat. Handlingar som kan vara svåra för frisörer att korrigera.

– Man klipper lugg och så klipper man lite till, lite till och lite till. Till slut så är det två centimeters lugg.

En annan frisör som upplever många avbokningar är Maria Andersson som jobbar i Uppsala. Även hon har märkt av att vissa kunder fixar håret hemma.

– Några har frågat oss vad de kan köpa för hårfärg för att de inte vågar färga håret hos oss. Så skickar de någon som handlar åt dem, säger Maria Andersson.

Lyxiga mjukiskläder vid hemmarbete

Journalisten och stilkrönikören Susanne Ljung tycker sig se en ökad användning av lyxiga mjukiskläder under coronapandemin, så kallad loungewear.

– Hoodies eller byxor gjorda av kashmir, lyxiga material, snygga snitt och färger som inte skriker sport utan är mer neutrala, säger Susanne Ljung.

Annons

Anledningen till den mer avslappnade stilen kopplar Ljung ihop med att allt fler arbetar hemifrån. Då finns det en tendens att välja det bekväma före de strikta arbetskläderna, samtidigt som det kan vara bra att kunna delta i en videokonferens med kollegorna och se någorlunda presentabel ut.

– Inte bara i Sverige utan generellt kan man se ökningar på sökningar av just den typen av plagg.

Ljung poängterar att trenden länge har gått mot det mer bekväma, sportiga, men coronakrisen har gett denna trend ett uppsving.

Oklart om trenderna är långvariga

Men kommer vi att fortsätta rocka utväxterna och de lyxiga mjukiskläderna när coronapandemin är över?

– Ingen aning. Vem vet någonting i dessa tider? Men det är trevligt att ha snygga hemmakläder. Jag tycker personligen att det ger en liten boost, säger Susanne Ljung.

Andrea Döhmers tror att hemmafrisörerna kommer att lägga av när de känner sig bekväma att återvända till frisören.

– Det här med att jobba hemma driver människor till att ta fram saxen och göra oplanerade saker. Det känner jag själv. Nu är ju jag frisör men när man är hemma i mjukiskläder så helt plötsligt står man där med saxen och börjar klippa i luggen, säger Andrea Döhmers.

Även Maria Andersson tror att kunderna kommer tillbaka så fort coronapandemin är över.

– Många som vill fixa sig håret men inte vågar säger att de får stå ut tills de kan komma till oss, säger Maria Andersson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons