Annons
Nyheter

Så ser riksdagspolitikernas aktieportföljer ut

De senaste årens kraftiga börsuppgång har lockat även riksdagspolitikerna.
Allt fler väljer att investera i aktier, visar en granskning som TT gjort.
I några av portföljerna finns såväl spelbolag, försvarskoncernen Saab som Swedish Match.
Ekonomi • Publicerad 6 mars 2022
Överst från vänster: Eric Westroth, politiker, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, Mattias Bäckström Johansson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Arkivbild.
Överst från vänster: Eric Westroth, politiker, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, Mattias Bäckström Johansson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery, Stefan Jerrevång, Stina Stjernkvist / TT

Trots den senaste tidens kursfall har den som valde att kliva in på Stockholmsbörsen efter pandemins utbrott kunnat se hur breda OMXS-index rusat nästan 70 procent.

Förra året innebar ett lyft på 35 procent för Stockholmsbörsen – den största årliga uppgången sedan 2009.

Annons

Av landets 349 folkvalda riksdagsledamöter har allt fler de senaste åren valt att hoppa på aktietåget. TT:s granskning visar att den 1 mars var det 54 av ledamöterna som redovisat ett innehav som överstiger 94 600 kronor i ett enskilt bolag, gränsen för när man ska uppge sitt aktieinnehav.

Siffran kan jämföras med 43 stycken i mars 2020 och 36 i november 2019 när Dagens industri tog ut liknande siffror.

Inte oproblematiskt

En av dem med störst innehav, Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraterna, medger att det kan tyckas inte helt oproblematiskt men ser också en poäng med att politiker faktiskt äger aktier då det enligt honom ger en större kunskap.

– Det kan vara problematiskt så tillvida att det kan finnas intressekonflikter, därför är transparensen oerhört viktig och den skulle kunna ökas ytterligare. Å andra sidan är jag lite förvånad över att så få riksdagsledamöter är aktieägare, säger han.

Merparten av ledamöterna har valt stora svenska företag som Volvo, Investor eller Ericsson.

Mer överraskande är kanske att bland sju ledamöter finns tobaksbolaget Swedish Match representerat. Just Swedish Match har ratats av svenska pensionsfonder för bolagets tobaksverksamhet i form av cigarrer, en del av företaget man avser att knoppa av men som inte skett ännu.

– Jag tycker absolut att man ska ha med en etisk aspekt på det hela men jag ser ingen problematik även om man som politiker inte ska recensera bolag, säger Mattias Bäckström Johansson om sitt innehav i Swedish Match.

– Jag gillar personligen arbetet med en rökfri framtid och att man avser avveckla de sista rökprodukterna. Sedan skulle jag naturligtvis inte investera i företag som verkar i gränsland för vad som är lagligt eller inte.

Saab i portföljen

Ett par ledamöter, förutom Bäckström Johansson, även Tomas Kronståhl (S) och Johan Forssell (M) har valt att investera i olika spelbolag. Johan Forssell har i sin portfölj svenska Leovegas men även amerikanska Rush Street Interactive. Dessutom finns ett innehav i försvarskoncernen Saab.

Forssell påpekar att det är viktiga frågor där man får göra sin egen bedömning.

Annons

– I en orolig värld måste demokratier kunna försvaras, vi ser vad som händer i Ukraina. Jag ifrågasätter beskrivningen att det inte skulle vara hållbart att investera i exempelvis Saab. Jag följer bolaget som aktieägare men ser inga problem att investera i Saab utan är faktiskt på många sätt en väldigt stolt aktieägare i svensk försvarsindustri.

Just Johan Forssell är tillsammans med Oscar Sjöstedt (SD) de två med allra störst portfölj. Forssell har uppgett att han har 38 innehav som alltså är värda minst 94 600 kronor, förutom svenska aktier finns bland annat Apple, Amazon och Alphabet. Minsta möjliga värde är alltså nästan 3,6 miljoner kronor.

– För mig är det en självklar fråga, vi har några av världens finaste företag i Sverige. Att kunna spara i dem gör att man får ett större intresse för ekonomisk politik och vad som skapar tillväxt. Jag tycker det här gör mig till en bättre riksdagsledamot och att flera borde göra det.

Bland riksdagspartierna har Moderaterna flest aktieägare (16 stycken) följt av SD (15) och Socialdemokraterna (9).

Vänsterpartiet och och Miljöpartiet har i sin tur endast var sin person på listan.

Jimmie Åkesson med innehav i Cloetta och H&M är den enda partiledaren som kvalat in och föga överraskande saknar statsråden innehav. Om det skulle bli maktskifte i höst och Johan Forssell skulle ingå i en regering ser han det dock inte som givet att han skulle sälja sina aktier.

– Jag följer de regler som riksdagen satt upp och kommer självfallet att göra så även om vi vinner regeringsmakten.

TT: Ser du ingen skillnad i om du sitter i en regering?

– Det är möjligt att det finns en större risk för jäv, då finns det sätt att hantera det på och det finns personer i regeringen i dag som har fondportföljer.

Fakta: Riksdagspolitikerna med största aktieportföljerna

1. Johan Forssell, Moderaterna, 38 innehav:

Alphabet, Amazon, Apple, Astra Zeneca, Cloudflare, Deere & Co, Embracer, Episurf, Fabege, Facebook, Hufvudstaden, Industrivärden, Investor, Kindred, Kungsleden, Leovegas, Neonode, Nordea, Nyfosa, Paypal, Pinterest, Rush Street Interactive, Saab, Samhällsbyggnadsbolaget, Scandic, Shopify, SEB, Swedbank, Telia, Kraft Company, TUI, Volvo, Fortum, Hufvudstaden, Klövern, Nibe, SEB, Swedish Match.

2. Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraterna, 24 innehav:

Africa Energy, Astra Zeneca, Atrium Ljungberg, Axfood, Castellum, Cibus, Nordic Real Estate, Climeon, Fram Skandinavien, Hufvudstaden, Ica-gruppen, Industrivärden, Intrum, Investor, Irisity, Kinnevik, Latour, Millicom, Nyfosa, Svolder, Swedish Match, Tele2, Vef, Wihlborgs fastigheter

3. Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraterna, 22 innehav:

Adobe, Alphabet, Apple, Betsson, Castellum, Corem, Evolution, Fasadgruppen, Balder, Idun, Investor, Kindred, Knowit, Latour, Lifco, Lundbergföretagen, Microsoft, NP3 fastigheter, Odd Molly, Samhällsbyggnadsbolaget, Swedish Match, Volati.

4. Tomas Kronståhl, Socialdemokraterna, 15 innehav:

ABB, Akelius Residential, Billerud Korsnäs, Ericsson, Frisq Holding, H&M, Kindred, Kinnevik, Nordea, Saab, Sandvik, SEB, Swedish Orphan Biovitrum, Telia, Volvo.

5. Edward Riedl, Moderaterna, 14 innehav:

Volvo, Swedbank, Resurs, Samhällsbyggnadsbolaget, Corm Property, Note, Bilia, Peab, Xano, VNV, Castellum, Fagerhult, Investor, Billerud Korsnäs.

6. Eric Westroth, Sverigedemokraterna, 13 innehav:

Investor, Atlas Copco, Epiroc, Nyfosa, Hexagon, Kinnevik, Pandox, SCA, Tele2, Zebra Technologies, Swedish Match, Intrum, Fortnox.

7. Charlotte Quensel, Sverigedemokraterna, 12 innehav:

Apple, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Hexagon, Investor A, Investor B, Lindt & Sperungli, Nvidia Corp, Spiltan, Swedencare, Swedish Match.

8. Ann-Britt Åsebol, Moderaterna, 9 innehav:

Stora Enso, Atlas Copco, Epiroc, Hexagon, Nibe, Investor, Nolato, Getinge, SKF.

8. Louise Meijer, Moderaterna, 9 innehav:

Assa Abloy, Björn Borg, Fingerprint Cards, Karo Pharma, Kinnevik, Nokia, Nordea, Tele2, Microsoft.

8. Helena Boueveng, Moderaterna, 9 innehav:

Essity, Investor, Kinnevik, SEB, Tele2, Volvo Cellavision, H&M.

Fotnot: Varje innehav som registrerats har ett värde på minst 94 600 kronor. Riksdagsledamöterna ska inom fyra veckor efter att de gjort ett förvärv, sålt eller på något annat sätt gjort ändring av sitt ekonomiska innehav registrera detta hos riksdagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons