Annons
Nyheter

Säger upp samarbete med ryska Kaliningrad

Ukrainakriget • Publicerad 3 mars 2022
Malmö stad säger upp sitt samarbete med den ryska exklaven Kaliningrad med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.
Malmö stad säger upp sitt samarbete med den ryska exklaven Kaliningrad med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö stad har sedan 1994 haft en avsiktsförklaring med den ryska exklaven Kaliningrad om att tillsammans utveckla arbetet mot hiv och aids. Nu sägs samarbetet upp med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

"Den ryska invasionen av Ukraina är oacceptabel. I ett exceptionellt läge som detta är det viktigt att vi markerar vårt stöd för det ukrainska folket samt att vi står upp för deras och allas vår rätt till frihet", säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande från kommunen.

Annons

Sedan avsiktsförklaringen signerades i mitten av 1990-talet har ett projekt med förebyggande insatser genomförts i Kaliningrad i samarbete med Sida.

"Rysslands militära aggression mot grannlandet Ukraina har ställt Europas säkerhetsordning på huvudet. I det läget kan inte Malmö stad upprätthålla något samarbete med den ryska staden Kaliningrad", säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Kaliningrad ligger vid Östersjön och gränsar till Polen och Litauen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons