Annons
Nyheter

Sahlgrenska räknar med stort underskott

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg riskerar att spräcka årets budget rejält på grund av coronapandemin.
Enligt sjukhusets senaste månadsrapport kan underskottet landa på mellan 450 miljoner och 600 miljoner kronor.
Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2020
Fältsjukhuset utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Fältsjukhuset utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Osäkerheten kring det ekonomiska läget är fortfarande stor. Men Sahlgrenska universitetssjukhuset varnar redan nu för att budgeten för i år inte kommer att kunna hållas.

Det förväntade underskottet på uppemot 600 miljoner kronor beror både på kostnaderna för att behandla covid-19-patienter och på att mycket av den vård som sjukhuset normalt sett skulle ha fått ersättning för just nu inte kan genomföras.

Annons

– Vi har både ökade kostnader och minskade intäkter. Det är klart att det är en ekonomisk utmaning för alla verksamheter, säger styrelsens ordförande Henrik Ripa (M) till TT.

– Mycket i det här handlar om att vi inte kan göra de effektiviseringar vi hade tänkt göra. Men det är självklart fortfarande mycket pengar, även om vi har 18 miljarder i omsättning.

Sahlgrenska universitetssjukhuset, som består av sjukhusen Sahlgrenska, Mölndal och Östra, har hittills under pandemin vårdat närmare 800 patienter med covid-19.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons