Annons
Nyheter

Militären: Syriska raketer mot Israel

Spänningen ökar efter att tre personer dödats och flera turister skadats i attacker i Tel Aviv och på Västbanken.
Sent under lördagen rapporterade också den israeliska militären att tre raketer skjutits från Syrien mot Israel.
Mellanöstern • Publicerad 8 april 2023
Anhängare till islamistgruppen Hamas under en protest mot den israeliska räden mot al-Aqsamoskén i Jerusalem.
Anhängare till islamistgruppen Hamas under en protest mot den israeliska räden mot al-Aqsamoskén i Jerusalem.Foto: Adel Hana/AP/TT
Israelisk polis och räddningstjänst arbetar vid bilen som var involverad i attacken på en strandpromenad i Tel Aviv i fredags.
Israelisk polis och räddningstjänst arbetar vid bilen som var involverad i attacken på en strandpromenad i Tel Aviv i fredags.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

"En av raketerna kom in i israeliskt territorium och slog ner i ett öppet område i södra Golanhöjderna" meddelar den israeliska militären och tillägger att raketen inte orsakade några skador.

Israel tog Golanhöjderna från Syrien under sexdagarskriget 1967, och har sedan dess annekterat området. Tiotusentals israeler bor i området som också rymmer flera drusiska byar som tidigare tillhörde Syrien.

Annons

Raketangreppet från Syrien kommer i ett mycket känsligt läge i regionen.

"Rätt att försvara sig"

Efter två dödliga attacker i fredags, där tre människor mist livet, har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu mobiliserat polis och militär för att skärpa säkerheten.

EU fördömer attackerna och uppmanar till återhållsamhet från samtliga parter.

"Israel har rätt att försvara sig. Samtidigt måste all respons vara proportionerlig", säger unionens utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

I den första av fredagens attacker sköts två systrar, 16 och 20 år gamla, ihjäl på Västbanken. Deras mamma i 40-årsåldern skadades allvarligt.

Från israeliskt håll beskrevs det som en palestinsk attack, där familjemedlemmarna besköts från ett fordon av en eller flera gärningspersoner.

Rammade turister

Senare på fredagen dödades en man och sju personer skadades när en bil rammade människor som promenerande och cyklade längs en strandpromenad i Tel Aviv.

Enligt räddningstjänsten var samtliga offer turister från Storbritannien och Italien, rapporterar tidningen Haaretz. Personen som dödades var en 36-årig man hemmahörande i Italien.

En talesperson för den israeliska polisen sade till nyhetsbyrån AFP att "terroristen neutraliserats" och att "det var en terrorattack riktad mot civila".

USA:s utrikesdepartement har i ett uttalande fördömt attackerna och kallat dem "samvetslösa". USA lovar samtidigt ett "varaktigt engagemang för Israels säkerhet".

Skärper säkerheten

Annons

Efter attacken i Tel Aviv gav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu den israeliska polisen i uppdrag att mobilisera alla reservgränspolisenheter och gav militären i uppdrag att mobilisera ytterligare styrkor.

Spänningen har varit stor i den konfliktfyllda regionen under en tid, men tilltog ännu mer i onsdags. Då utbröt våldsamma oroligheter vid al-Aqsamoskén i Jerusalem, när muslimer som insisterade på att få be vid en av islams heligaste platser barrikaderade sig med stenar och fyrverkerier som vapen – varpå israeliska poliser använde tårgas och sköt gummikulor i en nattlig räd där flera hundra palestinier greps.

I torsdags avfyrades fler än 30 raketer mot Israel. Israel svarade med attacker mot mål i både Gaza och Libanon.

Fakta: Israel

Officiellt namn: Medinat Yisrael/Republiken Israel

Statsskick: Republik, enhetsstat

Statschef: President Isaac Herzog (2021–)

Regeringschef: Premiärminister Benjamin Netanyahu (2022–)

Invånare: 9 364 000 (2021)

Huvudstad: Israel anser att Jerusalem är huvudstad, men omvärlden behandlar med få undantag Tel Aviv som huvudstad. 2017 erkände USA Jerusalem som landets huvudstad.

Israel, som ligger i det sydöstra hörnet av Medelhavet, är det enda landet i världen med en judisk majoritetsbefolkning.

Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter.

Israel har sedan dess utkämpat flera krig med grannländerna. En ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna i Gazaremsan och på Västbanken, som ockuperades av Israel 1967.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons