Annons
Nyheter

Sameby vill sälja jaktkort – efter HD:s dom

Jakt • Publicerad 11 maj 2020
Talma sameby i Kiruna kommun vill få ensamrätt att sälja jakt- och fiskekort. Arkivbild.
Talma sameby i Kiruna kommun vill få ensamrätt att sälja jakt- och fiskekort. Arkivbild.Foto: Junge, Heiko

Talma sameby i Kiruna kommun vill bli landets andra sameby med ensamrätt att sälja jakt- och fiskekort inom sitt fjällområde efter den uppmärksammade Girjasdomen tidigare i år, rapporterar Svensk Jakt.

I en skriftlig ansökan framför samebyn sitt krav till Norrbottens länsstyrelse.

Annons

Frågan har under många år varit omdebatterad och i januari kom ett historiskt beslut från Högsta domstolen där man gav Girjas sameby, i Gällivare kommun, ensamrätt på jakt- och fiskekort.

– Jag är inte alls förvånad över att det kommer ett sådant här initiativ, det här är ju vad många samebyar aviserade redan när domen kom, säger Åsa Larsson Blind, ordförande i Svenska samernas riksförbund, till Sveriges Radio.

Talma sameby hänvisar i sin skrivelse till domen tidigare i år och menar att man kan komma att vidta rättsliga åtgärder om länsstyrelsen inte slutar sälja jakt- och fiskekort i fjällområdet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons