Annons
Nyheter

Sänkt tysk BNP-prognos

Tysklands bruttonationalprodukt (BNP) faller med 0,6 procent i år, enligt en färsk prognos från ledande tyska prognosmakare som Ifo-institutet och Kiel-institutet.
Det är en radikal sänkning jämfört med motsvarande prognos från i våras.
Ekonomi • Publicerad 28 september 2023
Sänkt prognos för Tyskland, med förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild
Sänkt prognos för Tyskland, med förbundskansler Olaf Scholz. ArkivbildFoto: Markus Schreiber AP/TT

När samma experter presenterade sin gemensamma prognos i våras räknade de med en tysk tillväxt på 0,3 procent i år.

Industrins återhämtning och privatkonsumtionen i Tyskland är svagare än vad man kunde räkna med i våras, skriver Oliver Holtemöller, i en kommentar i pressmeddelandet från instituten.

Arbetslösheten väntas öka

Annons

Holtemöller är chef för den makroekonomiska avdelningen på Halle-institutet – en av prognosmakarna.

Tysk ekonomi har bromsat in i över ett års tid, sedan kraftigt stigande energipriser slog hårt mot återhämtningen efter pandemin, konstaterar de.

Den ovanligt och oväntat höga inflationen har ätit upp köpkraft samtidigt som högre räntor drabbar industrin – särskilt byggsektorn, enligt prognosmakarna.

Arbetslösheten väntas i år öka till i snitt 5,6 procent eller cirka 2,6 miljoner personer.

Försämrat affärsklimat

Prognosmakarna konstaterar också att affärsklimatet har försämrats igen på senare tid, till följd av ökad politisk osäkerhet. Men det går att skönja en vändning i vinter, med ökad kapacitetsutnyttjande när reallöner ökar och energipriser faller samtidigt som den tyska exportsektorn kunnat föra över kostnadsökningar till prishöjningar gentemot kunder.

Inflationen i Tyskland beräknas efter lyftet till i genomsnitt 6,1 procent i år falla tillbaka ned till 2,6 procent 2024. För kärninflationen, det vill säga exklusive energipriserna, väntas en nedgång från årets 6,1 procent till 3,1 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons