Annons

Sånnaskolan blir stor och säker

Efter omfattande fukt- och mögelskador revs Sånnaskolan. I april startar bygget av den nya. Så här ska den se ut.
Åhus • Publicerad 30 november 2017
Nya Sånnaskolan kommer att rymma 720 elever i årskurserna F-6.
Nya Sånnaskolan kommer att rymma 720 elever i årskurserna F-6.

Inför jullovet 2014 upptäcktes svartmögel i ventilationssystemet på Sånnaskolan. Lokalerna utrymdes och sanerades över lovet, men det slutade inte där. Problemen med fukt och mögel skulle visa sig vara så pass stora att kommunen till slut tog beslutet att riva skolan. Inför sommaren 2015 flyttades eleverna till paviljonger på skolgården och nu är man i startgroparna för att påbörja bygget av den nya Sånnaskolan. På fredag går upphandlingen ut och i mitten av februari ska anbuden vara inne. Planen är att bygget ska starta i april nästa år, berättar Mårten Svensson, projektledare på C4 Teknik.

–Det kommer att byggas i etapper och stå klart i maj 2020. Verksamheten kommer att kunna starta höstterminen 2020. Utemiljön får vi vänta med att göra vid till höstterminen 2020 när vi tar bort paviljongerna.

Annons

I samband med beslutet om rivning bestämde sig kommunen för att göra ett omtag när det gäller skolorna i Åhus. Det innebär att Sånnaskolan nu blir en F-6 skola, liksom Villaskolan. Rönnowskolan blir en renodlad högstadieskola. Sånnaskolan kommer att bli 9 500 kvadratmeter stor och ska rymma 720 elever i tre spår samt Montessoriskolan. Det byggs också en ny idrottshall som placeras i anknytning till de befintliga hallarna.

Köket behåller man. Det byggdes till och renoverades 2009. Även källarutrymmen behålls. Det är detta som har styrt placeringen av skolan. Personalen har haft stor del i planeringen av skolan och nu påbörjas arbetet med hur den ska inredas. Skillnaden är stor mot de tidigare ganska mörka lokalerna, förklarar Mårten Svensson.

– Det här blir en modern skola, anpassad efter det nya sättet att undervisa med klassrum kopplade till mindre grupprum. Det blir flexibla lokaler för att kunna anpassas efter hur behoven ser ut. Vi lägger också stor vikt vid säkerhet i dag. Det ska till exempel vara så få entréer som möjligt och upplysta skolgårdar.

Fastigheten är på totalt 90 000 kvadratmeter, vilket gör att det finns möjligheter att utöka skolan på sikt med en 7-9 del om behovet finns.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons