Annons
Nyheter

SAS tillbakavisar uppgifter om halvfulla plan

Ekonomi • Publicerad 11 maj 2022
Ett SAS-plan lyfter från Oslos flygplats. Arkivbild.
Ett SAS-plan lyfter från Oslos flygplats. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/NTB/TT

SAS tillbakavisar uppgifterna om att flygbolaget bara flyger med halvfulla plan.

Flygjournalisten Jan Ohlsson uppgav för TT att "Man (SAS) har fler plan i luften än någonsin tidigare och en väldigt intensiv tidtabell. Samtidigt fyller man bara kabinen till 50–51 procent. Det går helt enkelt inte ihop".

Annons

I april låg dock bolagets kabinfaktor, ett mått på hur pass fyllda planen är, på 70,9 procent och kommunikationschefen Karin Nyman säger att inställda flyg i sommar har flera andra anledningar.

"Orsaken till de inställda flygen är försenade flygplansleveranser och brist på pilotinstruktörer vilket gör att piloter inte kan få den fortbildning som krävs".

Karin Nyman poängterar också att inställda flygningar är ett globalt problem för många flygbolag, flygplatser och andra aktörer inom flygindustrin när hela branschen återstartar efter pandemin.

Det var under tisdagen som Dagens industri rapporterade att SAS behöver ställa in 4 000 flygningar under sommarperioden med hänvisning till personalbrist och leveransproblem.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons