Annons
Nyheter

Säsongsarbetare i fjällen ska masstestas

Alla säsongsarbetare i Åre och Vemdalsområdet ska covidtestas, då ökad smittspridning under senare tid har konstaterats inom gruppen, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 10 mars 2021
Säsongsarbetare har stått för en stor del av de bekräftade covidfallen i fjällen. Arkivbild.
Säsongsarbetare har stått för en stor del av de bekräftade covidfallen i fjällen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Regionen har erbjudit möjlighet att kunna screena all personal veckovis. För att vi ska få en trygghet och för att gästerna fortsatt ska känna att vi gör allt vi kan, säger Therese Sjölundh, vd på destinationsbolaget i Åre.

Även andra arbetsplatser, exempelvis frisörer och matbutiker, ingår i den utökade testningen.

Annons

I Åre har man den senaste veckan sett en markant minskning av antalet bekräftade fall bland säsongsarbetarna – från hälften av alla fall i regionen under vecka sju till 18 procent av fallen vecka nio.

– Vi ser att de insatser och den massiva smittspårning som är gjord har effekt på smittspridningen i Åreområdet, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid region Jämtland Härjedalen.

Han tror att man kommer att se en liknande utveckling i Vemdalsområdet.

– Det här kommer, som jag bedömer, snabbt blåsa över även i Härjedalsfjällen nu när smittspårningen kommer i gång ordentligt. Arbetsgivare och besöksnäringen jobbar väldigt intensivt tillsammans för att testa så mycket som möjligt, smittspåra, isolera och karantänsätta. Det är det som funkar, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons