Annons
Nyheter

Saudiarabien avrättar 81 fångar på en dag

Saudiarabien • Publicerad 12 mars 2022
Människorna som har avrättats har dömts för mängd olika brott kopplade till terrorism, enligt Saudiarabien. Arkivbild.
Människorna som har avrättats har dömts för mängd olika brott kopplade till terrorism, enligt Saudiarabien. Arkivbild.Foto: Cliff Owen/AP/TT

Saudiarabien uppger på lördagen att 81 dömda fångar har avrättats på en dag.

Människorna som har avrättats har dömts för mängd olika brott kopplade till terrorbrott – bland annat mord och för att ha svurit trohet med terroristorganisationer, uppger det saudiska inrikesdepartementet, enligt den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

Annons

Några av de avrättade uppges ha haft kopplingar till IS, Al-Qaida och Huthirebellerna, enligt SPA, som tillägger att de bland annat har planerat attacker och smugglat in vapen i landet.

"De anklagade var försedda med rätten till en advokat och garanterades sina fulla rättigheter enligt saudisk lag under rättsprocessen, som fann dem skyldiga till att ha begått flera avskyvärda brott som lämnade ett stort antal civila och brottsbekämpande tjänstemän döda", skriver den statliga nyhetsbyrån.

Senast i januari 2016 massavrättades 47 personer i Saudiarabien, inklusive en framstående oppositionell shiitisk präst som hade organiserat demonstrationer i kungadömet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons