Annons
Nyheter

Saudiarabien ska nå klimatmål – om 40 år

En av världens största oljeproducenter ska försöka nå nettonollutsläpp 2060.
Beskedet från Saudiarabien är vältajmat – en dryg vecka före klimatmötet COP26 och efter en läcka som pekar på att landet vill bromsa omställningen från fossila bränslen.
Saudiarabien • Publicerad 23 oktober 2021
Oljan är en viktig inkomstkälla för Saudiarabien. Bilden är från oljefältet i Khurais.
Oljan är en viktig inkomstkälla för Saudiarabien. Bilden är från oljefältet i Khurais.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Med bara dagar kvar till FN:s klimatkonferens, som inleds i Glasgow den 31 oktober, anordnar Saudiarabien ett eget evenemang som ska sätta ljuset på kungadömets gröna mål.

Saudiarabien – som har skrivit under Parisavtalet – har kritiserats för att agera för långsamt i klimatarbetet. Olje- och gasexporten utgör fortfarande ryggraden i ekonomin, trots kronprins Mohammed bin Salmans försök till diversifiering för att minska beroendet av fossila bränslen.

Sätter utsläppsmål

Annons

Målsättningen är att nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2060, meddelar nu kronprinsen i en kommentar i samband med mötets öppnade i Riyad. Utsläppen ska minskas med över 270 miljoner ton per år till 2030, vilket är mer än dubbelt så mycket än det tidigare målet på 130 miljoner ton.

Saudiarabien ansluter sig också till ett globalt initiativ för att få ner metangasutsläppen med 30 procent till 2030, skriver nyhetsbyrån AFP.

För att nå utsläppsmålen lägger Saudiarabien stort fokus på sätt att lagra och avskilja koldioxid, uppger Mohammed bin Salman, enligt nyhetsbyrån AP. Det är ett tillvägagångssätt som har lovordats för möjlig klimatnytta – men som också kritiseras för att vara opålitligt och inte ta itu med kärnproblemet: att minska utsläppen.

Kronprinsens tillkännagivande avser dessutom endast Saudiarabiens insatser på hemmaplan och påverkar inte kungadömets aggressiva investeringar i olja och export av fossila bränslen till Asien och andra regioner.

Fossila bränslen som olja, kol och gas är den avgörande källan till utsläppen av växthusgaser. För att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2 grader, helst 1,5 grader, måste utsläppen vända ner snabbt. Det gör de inte just nu – utan de klimatbeslut som världens länder har fattat pekar mot en uppvärmning på 2,7 grader, varnar FN.

Vill urvattna rapport

Klimatmötet i Glasgow har beskrivits som "världens sista bästa chans" för att förhindra att den globala uppvärmningen når farliga nivåer. Regeringar och företag väntas ta tillfället i akt och presentera nya åtaganden för att minska sina utsläpp.

Saudiarabien finns dock bland de länder som lobbar för att bromsa klimatomställningen, enligt mediebolaget BBC som har gått igenom tiotusentals läckta kommentarer till FN:s klimatpanel IPCC:s kommande rapport. Av de framgår att länder som Saudiarabien, Japan och Australien hävdar att världen inte behöver minska användandet av fossila bränslen så snabbt som ett utkast till rapporten rekommenderar.

Fakta: Saudiarabien och oljan

Omkring en sjättedel av världens kända oljetillgångar finns i Saudiarabien och landet är för det mesta världens största oljeexportör. Upp till 90 procent av exportinkomsterna kommer från olje- och gasindustrin som också står för ungefär halva BNP.

Oljeberoendet gör landet känsligt för prisändringar på världsmarknaden.

Beroendet blev tydligt 2014, när världsmarknadspriset på olja föll med över hälften på ett halvår. Saudiarabiens statsbudget krympte rejält. Budgetunderskottet tvingade staten till åtstramningar, något befolkningen inte är van vid.

Eftersom lägre oljepriser såg ut att bli ett bestående fenomen fick regimen starka skäl att satsa på att bredda sin inkomstbas – genom bland annat ökade skatter, nedskärningar i sociala program och satsningar på den privata sektorn. Det hade länge varit målsättningen men blev nu nödvändigt.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons