Annons
Nyheter

SD kan ompröva sin syn på Natomedlemskap

Sverigedemokraterna är beredda att ompröva sitt motstånd till ett svenskt Natomedlemskap.
Politik • Publicerad 4 mars 2022
Aron Emilsson. Arkivbild.
Aron Emilsson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Det går inte att utesluta någonting i det här extrema säkerhetspolitiska läget som råder, säger partiets utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson till Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna är för att Sverige ska anta en så kallad Natooption men har samtidigt sagt att man är emot ett svenskt Natomedlemskap. Nu tycks partiet vara berett att ompröva den ståndpunkten mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

– Är det så att indikationerna stämmer att en majoritet i Finland svänger och vi ser ett närmande av ett finskt Natomedlemskap, så ställs frågan i ett helt annat ljus här och nu, säger Emilsson i intervjun.

På frågan om SD inte utesluter ett svenskt Natomedlemskap säger Emilsson att det inte går att utesluta någonting.

– Det behövs göras en ordentlig genomlysning av vad ett svenskt Natomedlemskap skulle betyda, med skäl både för och emot. Sedan behöver vi pröva det här mellan partierna. Vi lever i ett nytt läge, en ny verklighet, säger han.

Skulle SD svänga i Natofrågan, så finns det en majoritet i Sveriges riksdag för ett medlemskap.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons