Annons
Nyheter

SD: Lägg ned Institutet för mänskliga rättigheter

Sverigedemokraterna vill lägga ned Institutet för mänskliga rättigheter, samt avveckla bidrag avsedda att motverka rasism och diskriminering, rapporterar TV4 Nyheterna.
Politik • Publicerad 6 april 2023
Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling. Arkivbild.
Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

– Vi har inte jättestora problem med diskriminering och rasism i Sverige. Det här är ett problem som det pratas väldigt mycket om i media, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till TV4.

Enligt TV4, som tagit del av interna dokument från Regeringskansliet, anser Sverigedemokraterna att Institutet för mänskliga rättigheter är överflödigt, och att "det i Sverige redan finns många andra instanser som ytterst värnar de mänskliga rättigheterna, till exempel domstolsväsendet, JK, JO med flera". Partiet vill att regeringen lägger ned myndigheten.

Annons

Institutet för mänskliga rättigheter inrättades i fjol och har till uppgift att granska situationen för mänskliga rättigheter i Sverige.

– Att en regerings egen myndighet ska kartlägga grundläggande mänskliga rättigheter. Det här är en märklig ordning. Det är inte så man brukar jobba med de här frågorna, säger Ludvig Aspling.

Myndigheten sorterar under arbetsmarknadsdepartementet och där avvisar tjänstemännen förslaget. Bland annat skriver man att en nedläggning "skulle försvaga Sveriges handlingskraft i fråga om mänskliga rättigheter utrikespolitiskt”.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons