Nyheter

S går framåt – M backar

S går framåt i nya sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna.
M och SD för en jämn kamp om att vara näst största parti.
Politik • Publicerad 11 januari 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) kan glädja sig över den senaste tidens opinionsmätningar. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) kan glädja sig över den senaste tidens opinionsmätningar. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I både Svensk väljaropinion som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Ekot i Sveriges Radio och i TV4 Väljaropinion får Socialdemokraterna över 30 procent: 30,8 respektive 30,4 procent.

– Socialdemokraterna går väldigt tydligt uppåt, säger opinionschef Toivo Sjörén på Kantar Sifo till Ekot.

Kampen om att vara andra största parti är hård. I Svensk väljaropinion kniper Sverigedemokraterna (SD) andra platsen med 19,8 procent jämfört med Moderaternas (M) 19,7.

I TV4 Väljaropinion ligger M före med 20,4 procent jämfört med SD:s 19,6.

I båda sammanvägningarna ligger både Miljöpartiet (MP) och Liberalerna (L) klart under riksdagsspärren. MP får 3,4 procent i båda, medan L får 2,7 respektive 2,6 procent.

I båda sammanställningar ökar S och KD, medan M, C och MP backar jämfört med december i Svensk väljaropinion och med november i TV4 Väljaropinion.

Enligt TV4 skulle S, V och C tillsammans få 178 mandat jämfört med 171 mandat för M, KD och SD om det vore val i dag. MP och L skulle inte komma in i riksdagen.

I Svensk väljaropinion vägs de tre senaste opinionsmätningarna in. De är från Novus, Kantar Sifo och Ipsos.

I TV4 Väljaropinion ingår Sifo, Demoskop, Novus, Ipsos och SCB. De mätningarna har vägts samman av Göteborgs universitet.

S-ledaren, statsminister Magdalena Andersson, kan också glädja sig över att hon behåller sin stora ledning i Expressen/Sifos mätning av väljarnas förtroende för partiledarna i januari.

Enligt mätningen har 51 procent av de tillfrågade mycket stort eller ganska stort förtroende för henne. M-ledaren Ulf Kristersson får 32 procent. I botten av förtroendeligan ligger MP:s två språkrör.

Mätningen gjordes 7-10 januari.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.