Annons

SD vill öppna dörren till Nato

Sverigedemokraterna öppnar för ett Natomedlemskap om Finland går med eller om säkerhetsläget kräver det.
Det är en viktig positionsförflyttning, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Politik • Publicerad 11 mars 2022
Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson, öppnar för svenskt Natomedlemskap. Arkivbild.
Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson, öppnar för svenskt Natomedlemskap. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det finns en öppning plötsligt för en Natomajoritet i riksdagen om vi skulle bestämma att vi ska landa där så småningom, säger Åkesson till TT.

TT: Men ni säger ju inte att ni är för ett medlemskap nu?

Annons

– Nej, inte i det här läget, men vi skulle kunna bli det, givet läget. Det vi behöver se nu är en utredning som tydligt beskriver för- och nackdelar med en Natoanslutning, säger Åkesson och vill att en sådan utredning ska göras så snabbt som möjligt.

Han säger att tror att "alliansfriheten är bra för Sverige" i grunden.

– Det ger oss ett utrymme humanitärt och diplomatiskt som vi inte har när vi ingår i en militärallians.

Inte hålla fast

Men läget kräver att SD inte längre kan hålla fast vid sitt tidigare tydliga nej till Natomedlemskap. Och det räcker inte med att tala om en Natooption, något som SD svängde till förra året.

Åkessons och verkställande utskottets förslag till ny linje har arbetats fram i all hast inför partiets valkonferens i helgen. Där ska ett förslag till valplattform debatteras. Partiledningen föreslår att skrivningar om försvaret ändras.

Till tidigt fredag fanns meningen "Svensk alliansfrihet ska värnas och leder till handlingsfrihet vid en förändrad säkerhetsbild" i valplattformen.

Den stryks och ersätts med "Svenska säkerhetspolitiska vägval har historiskt lett till en en unik fredsperiod för landet, detta arv bör även i framtiden tas tillvara."

Men viktigast är att SD:s verkställande utskott föreslår ett långt uttalande från valkonferensen, om Sveriges förhållande till Nato.

Kräver utredning

Där finns kravet på en ny utredning om Nato. Men valkonferensen föreslås därutöver slå fast att SD bör ställa sig bakom en svensk Nato-anslutning om säkerhetsläget ytterligare försämras eller om Finland ansöker om medlemskap.

Om valkonferensen säger ja skulle sedan partistyrelsen ha mandat att säga ja till en svensk ansökan om medlemskap i Nato, enligt Åkesson.

Annons

Tidigare har SD krävt att en ansökan måste föregås av en folkomröstning. Det håller man inte fast vid längre.

– Jag är inte säker på att det är aktuellt i säkerhetsläget just nu. Det kan bli så att vi väldigt snabbt behöver ansöka om Natomedlemskap, säger Jimmie Åkesson när han intervjuas i Nyhetsmorgon i TV4.

Moderaterna välkomnar Sverigedemokraternas besked.

– Det indikerar att partier påverkas av debatten och om det gäller för SD så borde också Socialdemokraterna klara av det, säger Hans Wallmark.

Han noterar att Jimmie Åkesson kopplar ett eventuellt Natomedlemskap till vad Finland gör.

– Om Finland är på väg mot ett ja så finns det ju också en svensk riksdag som är det. Det måste ju den svenska politiken förhålla sig till och sätta sig ner och fundera över, det är inget vi kan skjuta till december, säger Wallmark.

Fakta: SD:s förslag till uttalande i Natofrågan

SD:s verkställande utskott föreslår att helgens valkonferens ska ställa sig bakom att

uttala att det snarast bör tillsättas en kvalificerad expertutredning för att utreda vilka konsekvenser, inklusive fördelar respektive nackdelar, ett eventuellt svenskt Natomedlemskap skulle innebära och

uttala att Sverigedemokraterna bör ställa sig bakom en svensk Nato- anslutning om man exempelvis utifrån en ytterligare försämrad situation, eller i händelse av att Finland beslutar ansöka om medlemskap, bedömer att det vore nödvändigt för att trygga Sveriges territoriella integritet och säkerhet.

Källa: SD

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons