Annons
Nyheter

Se upp – svininfluensan är på ingång

Ett bredare vaccin mot den annalkande säsongsinfluensan ska minska risken för en upprepning av floppen från förra året. Den här gången tror experterna att svininfluensan gör comeback på bred front.
Publicerad 3 november 2018
Folkhälsomyndigheten uppmanar dem som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccinen börjar ges den 6 november.
Folkhälsomyndigheten uppmanar dem som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccinen börjar ges den 6 november.Foto: Bjørn, Sigurdsøn

Medicin/Hälsa

Som ett brev på posten kommer säsongsinfluensan tillbaka till norra halvklotet varje höstvinter. Experterna på Världshälsoorganisationen (WHO) slår sina kloka huvuden ihop för att förutspå vilka stammar som får starkast fäste nästa gång, och därmed vilka som ska ingå i vaccinet innan smittspridningen börjar på allvar.

Annons

Problemet är att produktionen av vaccinet tar sex månader, och beslutet måste därför fattas långt i förväg.

– Det är ett jättestort pussel som läggs varje år, i februari för norra halvklotet och i september för det södra. Vi har flera tusen stammar att ta ställning till när vi väljer ut några få som ska ingå i vaccinet, säger Mia Brytting, chef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning på Folkhälsomyndigheten.

Inför 2017/2018 satsade WHO på tre olika virusstammar i ett trivalent vaccin, men inte stammen B/Yamagata som visade sig bli den som dominerade. Många som vaccinerade sig blev därför ändå sjuka under säsongen 2017/2018.

– En konsekvens av det är att nästan alla landsting nu har bytt till det fyrvalenta vaccinet som innehåller fyra stammar, de båda B-linjetyperna och två A-subtyper, säger Mia Brytting.

Inför årets säsong räknar Folkhälsomyndigheten med att A(H1N1), som i folkmun kallas svininfluensan, blir den dominerande, eftersom det nu var tre år sedan den senaste vågen drog fram över Sverige.

– A(H1N1) har inte cirkulerat i Sverige de senaste två åren i någon större omfattning, alltså har immuniteten börjat avta. Om det nu blir den kommer årets vaccin att skydda väldigt väl, säger Mia Brytting.

Folkhälsomyndigheten uppmanar dem som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccinen börjar ges den 6 november.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons