Annons
Nyheter

SEB: Köpstarka hushåll driver tillväxten

Köpsugna hushåll får nyckelrollen när ekonomin får fart igen, spår SEB:s ekonomer i en ny prognos. BNP-tillväxten skrivs upp till 4,5 procent för i år följt av 4,0 procent för 2022.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2021
BNP-tillväxten skrivs upp till 4,5 procent för i år följt av 4,0 procent för 2022 i SEB:s prognos. Arkivbild.
BNP-tillväxten skrivs upp till 4,5 procent för i år följt av 4,0 procent för 2022 i SEB:s prognos. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hushållen har sparat som aldrig förr under pandemin och SEB räknar med att konsumtionen kommer att öka kraftigt under andra halvåret i år. Finanspolitiska stimulanser är ytterligare en faktor som gör att banken ser utsikter till en stark återhämtning i svensk ekonomi i år.

Banken räknar med att sysselsättningen kommer att växa igen och stärkas ytterligare under andra halvåret. I slutet av 2022 är arbetslösheten tillbaka på nivåerna före krisen, spår SEB i sin Nordic Outlook.

Annons

Räntan väntas ligga kvar på noll trots låg inflation kommande år.

För världsekonomin räknar SEB med en BNP-tillväxt på 5,9 respektive 4,3 procent under 2021–2022 efter ett fall på drygt tre procent 2020.

Stora stimulanspaket i USA gör att den amerikanska ekonomin växer med 6,5 procent 2021 och med 4 procent 2022, bedömer SEB.

Överhettningsriskerna från de massiva finanspolitiska stimulanserna är stora, vilket kan sätta låginflationsmiljön på dess största prov på decennier, skriver banken. Huvudscenariot i prognosen är dock att inflationsuppgången blir måttlig.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons