Annons
Nyheter

Transportbasen: Vill de ens vara med i LO?

Sammanhållningen i LO-familjen är hotad. Flera fackbasar kritiserar IF Metall och Kommunal hårt för att de hoppat på las-överenskommelsen med arbetsgivarna och tjänstemännen.
Arbetsmarknad • Publicerad 4 december 2020
Valle Karlsson, ordförande för Seko, är säker: las-beskedet ger effekter på LO:s framtid. Arkivbild.
Valle Karlsson, ordförande för Seko, är säker: las-beskedet ger effekter på LO:s framtid. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Flera LO-förbund är ordentligt uppretade över att IF Metall och Kommunal svängt i när det gäller överenskommelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv. Tommy Wreeth undrar om LO:s samordningar har någon framtid med tanke på att ett nej i LO-styrelsen några veckor senare för vissa blivit ett ja.

– Jag förstår inte hur samordningar ska fungera i framtiden, säger han.

Annons

Ena dagen håller man ihop, nästa är beskedet ett helt annat, enligt Transportbasen. IF Metall ger han ändå en eloge för att förbundet varit öppet med att man vacklat. Men beskedet från Kommunal kom enligt Wreeth som en blixt från en klar himmel.

Han påminner om Tobias Baudins (Kommunals ordförande) häftiga kritik av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson för att ha förhandlat las-frågor i smyg.

– Och så går han och gör någonting ännu värre.

Justeringarna "kosmetiska"

Ordförandebröderna i Seko och Byggnads håller med.

"En sak är säker, det kommer få effekter på LO och LO:s roll. Exakt vilka konsekvenserna blir för samarbetet inom LO och LO:s roll framöver måste vi nu analysera", skriver Sekos ordförande Valle Karlsson i en kommentar.

De justeringar som har gjorts sedan nejet blev ett ja, kallar han "kosmetiska", och de löser enligt honom inte problemen på svensk arbetsmarknad.

"Det är ingen hemlighet att det var ansträngt tidigare och jag har svårt att se att den här nyheten skulle göra den situationen bättre", skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Lindholm pekar på att Kommunal och IF Metall tillstyrkt en överenskommelse som får konsekvenser även för andra branscher än deras egna.

– Det här är katastrof för våra medlemmar, säger Tommy Wreeth.

Både bra och dåligt

LO:s ordförande Susanna Gideonsson intar en mer försonande roll. Hon pekar på att avtalet nu är bättre än för några veckor sedan och att justeringarna gynnar LO:s lågavlönade kvinnor med otrygga anställningar.

Annons

TT: Är du kritisk till att Metall och Kommunal gör upp med arbetsgivarna?

– Jag kan inte vara kritisk mot enskilda förbund som tecknar överenskommelser som gynnar deras medlemmar. Däremot känns det lite surt att Svenskt Näringsliv helt plötsligt kunde säga ja till krav som vi hade i förhandlingarna för snart en månad sedan, säger Gideonsson.

TT: Så är du positiv eller negativ till dagens överenskommelse?

– Det är både positivt och negativt. Jag tycker gott att vi kunde ha gjort upp mellan huvudorganisationerna för några veckor sedan. Det är bara att konstatera att frågorna inte var mogna då, det fanns inte mandatet att gå så långt tydligen när det gäller att säga ja till våra krav.

Mer troligt ja nu

TT: Skulle LO:s styrelse ha sagt ja för en månad sedan om det var denna nya överenskommelse som gällde?

– Det vet jag inte. Det är mer troligt att man sagt ja om de här delarna funnits med, säger Gideonsson.

TT: Kan LO:s styrelse komma med ett nytt ställningstagande?

– Om tillräckligt många av LO:s förbund ansluter sig, då får vi ta en ny diskussion, både i styrelse och i representantskap om hela LO ska ansluta sig, men det är inte aktuellt ännu, säger Gideonsson.

TT: Försvagas LO:s roll nu?

– Jag vågar inte säga hur det här försvagar eller förstärker. Vi har en LO-samordning som fungerar och levererar. Det är tydligt i avtalsrörelsen, säger Gideonsson.

Annons

– Sedan att enskilda förbund gör överenskommelser, så har det alltid varit och kommer allltid att förbli.

TT: Men försvagas inte fackföreningsrörelsen av splittringen mellan LO-förbunden?

– Jag ser det inte så. När det gäller LO-förbundens ingång i denna fråga så har man haft olika synpunkter hela vägen eftersom branscherna är så olika, säger Gideonsson.

– Jag ser inte att det här gör någon skillnad.

Gideonsson håller med statsminister Stefan Löfven (S) om att den nya överenskommelse är ett styrkebesked för den svenska modellen, eftersom man på ett sätt säger till politiken att hålla fingrarna borta.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons