Annons
Nyheter

Senaten hänger på delstater med valförnekare

Kontrollen över USA:s senat hänger troligen på Nevada och Arizona. I delstaterna är de republikanska kandidaterna två av landets mest framträdande valförnekare, som hävdat att Joe Biden vann presidentvalet 2020 genom fusk.
USA • Publicerad 10 november 2022
Nevadas republikanske senatorkandidat Adam Laxalt i Las Vegas under valdagen.
Nevadas republikanske senatorkandidat Adam Laxalt i Las Vegas under valdagen.Foto: John Locher/AP/TT
Senatskandidaten Blake Masters under ett kampanjmöte i Chandler, Arizona i augusti.
Senatskandidaten Blake Masters under ett kampanjmöte i Chandler, Arizona i augusti.Foto: Rick Scuteri/AP/TT

Både i Nevada och Arizona är det extremt jämnt och ännu för tidigt att utropa segrare. I Nevada leder den republikanske utmanaren Adam Laxalt knappt före den sittande demokraten Catherine Cortez Mastro. Laxalt, delstatens tidigare justitieminister, hade enligt CNN en framträdande roll i Trumps försök att ändra presidentvalsresultatet i Nevada 2020.

– Vi tror att döda väljare har räknats. Vi är också övertygade om att det finns tusentals människor vars röster räknats, trots att de har flyttat från Clark county under pandemin, sade Adam Laxalt vid en pressträff då och krävde att en federal domstol stoppade räkningen av "felaktiga röster".

Annons

I Arizona har den sittande senatorn, demokraten Mark Kelly, ledningen. Men den republikanske utmanaren Blake Masters knappar in. I den tidigare riskkapitalisten Masters kampanjvideo inför mellanårsvalet sade han att han anser att Donald Trump vann valet 2020.

I senare debatter tonade han ned sin retorik, något som dock ändrades efter att han pratat med Trump på telefon. I samtalet, som fångades i en Fox News-dokumentär, uppmanar Trump Masters att "gå hårdare" fram med valförnekandet.

Efter tisdagens mellanårsval har den demokratiska sidan 48 stolar och Republikanerna 49 i USA:s senat. Utöver Arizona och Nevada återstår även röster att räkna i Georgia, där det redan står klart att en andra valomgång väntar i december. Vinner något parti både i Arizona och Nevada spelar det dock ingen roll för maktbalansen hur det går i Georgia.

Fakta: USA:s senatsval

USA:s senat, den övre kammaren, består av två senatorer från varje delstat, som väljs för sex år. För att bli senator ska man vara minst 30 år gammal och ha varit amerikansk medborgare i minst nio år och bo i den delstat som man blir invald av.

En tredjedel av USA:s 100 senatorer valdes i tisdagens mellanårsval i USA. Inför valet var det helt jämnt mellan de två politiska sidorna, med 50 stolar vardera och vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst.

Hittills har Demokraterna vunnit över en stol som tidigare tillhörde en Republikan (i Pennsylvania).

I Georgia krävs en andra röstomgång för att avgöra vilken av kandidaterna som vinner, medan det fortfarande är för jämnt i Nevada och Arizona för att avgöra om det blir en republikansk eller demokratisk seger.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons