Annons
Nyheter

Sexåring drunknade – kommun riskerar vite

En sexårig pojke drunknade under en idrottslektion i Falsterbo i Vellinge kommun. Nu har Arbetsmiljöverket granskat rutinerna vid bad och hotar kommunen med vite.
Olyckor • Publicerad 3 december 2020
Drunkningsolyckan inträffade på simbassängen vid Tångvallaskolan i Skanör-Falsterbo i augusti.
Drunkningsolyckan inträffade på simbassängen vid Tångvallaskolan i Skanör-Falsterbo i augusti.Foto: Johan Nilsson/TT

Vitet på 40 000 kronor gäller om inte åtgärder vidtas inom tre månader, rapporterar Lärarförbundets tidning Läraren. Bland annat ska Vellinge undersöka riskerna för att elever eller lärare råkar ut för olyckor i samband med badaktiviteter som kommunen anordnar, samt göra en skriftlig riskbedömning och vidta åtgärder för att förebygga olycksfall.

Myndigheten slår också fast att den gällande rutinen vid badaktiviteter inte varit heltäckande och delvis otydlig.

Annons

Drunkningsolyckan inträffade i augusti och sedan dess har utredningar av kommunen, Arbetsmiljöverket och polisen satts i gång.

I kommunens utredning, som genomfördes av en extern advokatfirma, slogs fast att rutiner kring just riskbedömning frångicks vid dödsolyckan. Tre lärare hade ansvar för 40 barn, och "det är möjligt att det var ett för stort antal barn för att tre pedagoger skulle ha förutsättningar att ha uppsikt över alla", enligt advokatutredningen. De tre lärarna är enligt Läraren misstänkta för vållande till annans död.

Arbetsmiljöverkets granskning är också inne på att kommunen måste utreda hur arbetsbelastningen ser ut för lärarna. Man måste också titta på hur barngruppen är sammansatt vid badaktiviteter, bland annat deltagarnas ålder och simkunnighet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons