Annons
Nyheter

Sida ger pengar för coronastöd till äldre

Coronaviruset • Publicerad 1 maj 2020
Biståndsmyndigheten Sida stödjer insatser som ska minska spridningen av coronaviruset bland äldre i olika delar av världen. Arkivbild.
Biståndsmyndigheten Sida stödjer insatser som ska minska spridningen av coronaviruset bland äldre i olika delar av världen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Äldre människor världen över är värst utsatta för coronavirusets härjningar. Nu utökar biståndsmyndigheten Sida sitt stöd till Helpage International, ett nätverk med 154 organisationer i 85 länder, som utarbetat riktlinjer för äldre och vårdpersonal om hur smittspridningen kan minskas.

Sidastödet ska gå till äldre interflyktingar i läger i åtta olika länder samt till äldre i tretton låg- och medelinkomstländer.

Annons

Sida har stött Helpage sedan 2012 och nu har ett nytt avtal ingåtts för perioden 2020–2024. Det är värt 60 miljoner kronor, och utöver det utgår ett extra stöd på 4,3 miljoner kronor för särskilda insatser mot coronapandemin.

Helpage har utvecklat vägledningar och råd för äldre vad gäller covid-19 – också för de med låg läskunnighet – och riktlinjer för äldrevården och som samtidigt ska upprätthålla social sammanhållning.

Sida stödjer också andra insatser mot viruset i olika delar av världen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons