Annons
Nyheter

Gammal sillgrissla slog svenskt rekord

Djur • Publicerad 6 maj 2022
Sillgrisslekolonin på Stora Karlsö. Arkivbild.
Sillgrisslekolonin på Stora Karlsö. Arkivbild.Foto: Roland Johansson/TT

En sillgrissla hittades i april död på en strand på sydkusten i Skåne mellan Trelleborg och Höllviken. När ringmärkningen kontrollerades visade det sig att fågeln märktes som unge 1973 på Stora Karlsö på Gotland och åldern bestämdes till 48 år och sju månader. Det gör den till den äldsta kända ringmärkta fågeln i Sverige, skriver SVT Nyheter Öst.

– Det låg i luften att det skulle bli en sillgrissla som slog det gamla rekordet, säger Thord Fransson, forskare på Naturhistoriska riksmuseet, till SVT.

Annons

Den föregående rekordinnehavaren var också en sillgrissla från Stora Karlsö, den blev 47 år och tio månader. Enligt SVT känner forskarna till ett tiotal sillgrisslor som har blivit över 40 år.

Åldersrekord för ringmärkta vildfåglar har en laysanalbatross som håller till på Midwayöarna, nordväst om Hawaii. Wisdom, som hon kallas, är över 70 år men still going strong. För ett drygt år sedan observerades sjöfågeln vid Midwayöarna när hon återvände till sitt hem för att lägga ägg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons